Zon komt er aan

Regio – Nog even doorbijten. De komende dagen zien we de zon regelmatig, maar het wordt wel frisser met zelfs nachtvorstkansen en middagtemperaturen rond 13 graden. Vanaf donderdag wordt het een stuk warmer.

Zonnig

Maandag begint bewolkt en lokaal valt een spat (mot)regen. In de noordelijke kustprovincies breekt in de loop van de ochtend de zon door en in de middag wordt het daar zonnig.

In het binnenland breekt in de middag de zon door, in het uiterste zuidoosten kan dat duren tot aan het begin van de avond. De wind draait naar het noordoosten en is matig in het binnenland. Aan zee staat een (vrij) krachtige wind, 5-6 Bft. Het is koud met 12 tot 14 graden. Door de stevige wind voelt het nog wat kouder aan.

In de nacht naar dinsdag klaart het overal breed op. Lokaal ontstaat dan een mistbank. Het wordt behoorlijk koud met minima tussen 2 en -2 graden. In de kuststreken is het wat zachter met in Zeeland en het waddengebied minima van 6 graden. Aan de grond vriest het op uitgebreide schaal. Jonge plantjes in de tuin moeten dus naar binnen of worden afgedekt!

Dinsdag wisselen zonnige perioden en stapelwolken elkaar af, het blijft overal droog. Met 11 tot 14 graden van noord naar zuid is het opmerkelijk fris voor mei. Er staat een meest matige noordoostenwind.

Woensdag begint opnieuw koud met in het binnenland temperaturen rond of iets onder het vriespunt. Aan de grond vriest het op grote schaal. De zon schijnt van tijd tot tijd en vooral in het noordoosten ontstaan stapelwolken. Er staat in de ochtend weinig wind en in de middag wordt de noordenwind zwak tot matig. Daarom is het best aangenaam. Het wordt 12-14 graden in het noorden van het land, 15 in het midden en 16-18 graden in het zuiden.

Donderdag begint nog fris met plaatselijk nachtvorst. De zon schijnt flink en omdat de wind naar het oosten draait wordt warmere lucht aangevoerd. In de middag wordt het maximaal 16-19 graden in het noorden en 20 of 21 in het midden en zuiden. Daarmee lijkt het de warmste dag te worden sinds 9 april. Aan het eind van de middag en in de avond neemt in het zuiden de kans op een (onweers)bui toe.

De dagen daarna is het groeizaam lenteweer. Wolkenvelden trekken over het land en soms ontstaan buien met kans op onweer. Tussendoor laat af en toe de zon zich zien. De temperatuur ligt vrijdag rond 21 graden. In het weekend doen we een klein stapje terug, maar met 18 graden is het zeker niet koud. Ook de nachten worden een stuk zachter met minima van ruim 10 graden.

Bron: weeronline