Zomer heeft zelf vakantie

Regio – De week begint met prima zomerweer. Het is op de meeste plaatsen droog met vaak zon bij 21-26 graden. Dinsdag neemt in het oosten de kans op onweersbuien toe. De rest van de week blijft het wisselvallig.

wolken1

Maandag, vandaag, ziet er helemaal niet zo slecht uit. De dag begint op veel plaatsen zonnig en in de kustprovincies is kans op een bui. Er ontstaan al snel stapelwolken en in de middag is in het hele land, vooral in het noorden, kans op een bui. Typisch Hollands zomerweer dus waarin het meestal droog is.

In de loop van de dag neemt vanuit het zuidoosten ook de sluierbewolking toe, maar daar schijnt de zon meestal gewoon doorheen. Later in de middag wordt de bewolking in het oosten en zuiden steeds dikker. De temperaturen zijn vrij normaal voor eind juli met 21 graden op de Wadden, 23 in het midden van het land en 25 of 26 in het zuidoosten. Daarbij staat een matige, aan zee vrij krachtige, zuidwestenwind.

In de avond gaat de wind snel afnemen. De nacht naar dinsdag verloopt helder in het noordwesten. Elders komt sluierbewolking voor en in het zuidoosten is de bewolking het dikst. Het koelt af naar 15-13 graden in het binnenland en 16 aan zee.

Dinsdag probeert warme en vochtige lucht uit Duitsland ons land te bereiken. Zuid-Duitsland heeft de hele week te maken met een hittegolf met maxima van ruim 35 graden. Dat gaat niet zonder slag of stoot, vanuit het zuidoosten neemt de bewolking toe en in de oostelijke helft van het land kunnen buien ontstaan of het land binnen trekken. Vooral in Limburg is daarbij kans op onweer en kan veel regen vallen. In het westen blijft het waarschijnlijk droog met regelmatig zon.

De temperatuur stijgt in Limburg, de Achterhoek en de Brabantse Kempen naar een zomerse 25 of 26 graden. In het midden wordt het 24 graden en het westen moet het met een graad of 22 doen. De zwakke tot matige wind draait al snel van zuidoost naar west.

Woensdag en donderdag ligt de grens tussen de koele en hete lucht nog steeds boven het oosten van ons land en dat maakt de weersverwachting erg onzeker. De kans op buien is vooral donderdag groot, maar er zijn ook mooie dagdelen met ruimte voor zon. De temperatuur ligt tussen 22 graden in het noordwesten en 26 in het zuidoosten.

Vanaf vrijdag gaat de temperatuur waarschijnlijk in het hele land een paar graden naar beneden om tussen 20 en 23 graden uit te komen. Daarbij is het wisselvallig zomerweer. Stabiel zomerweer lijkt er voorlopig dan ook niet aan te komen.

Bron: weeronline