Yoghurt de verrassende winnaar van Groene Hartstreekproduct

Hoogmade – De eigengemaakte yoghurt van de zwarte blaarkop Margriet opgefokt op de biologische boerderij Buitenverwachting heeft de eerste prijs gewonnen van het Groene Hart-streekproduct 2017. De jury met als voorzitter de bekende tv-kok Pierre Wind vond het helemaal geweldig en de makers Marrit Kyung Schakel met vriend Bas van Rijn waren mogelijk nog meer verrast. “Dit is zo bijzonder, een geweldige verassing voor ons allemaal.”

IMAG0737 (Small)

Zo mogelijk waren Marrit en Bas nog het meest verrast met de uitslag. Zij mochten mee doen omdat er een plaat was vrijgekomen. Ze wilden in eerste instantie gietenkaas inbrengen maar omdat dat al was voorzien besloten ze hun yoghurt mee te nemen. Yoghurt van drie verschillende rassen. Drie potten van verschillende samenstelling van vet en eiwitgehalte, van Margriet, Nellie en Lotte. De blaarkoppen is een streekgebonden koe, ze geven wat dikkere melk en wanneer je het verwarmd boven de 80 graden en weer laat afkoelen krijg je een heerlijke dikke yoghurt waar de jury zo enthousiast over was.

Bijzondere geschiedenis

Marrit is van oorsprong een Zuid-Koreaanse die 3 maanden oud geadopteerd werd door een Fries echtpaar.Daar heeft ze op het platteland haar jeugd doorgebracht als jongste dochter met drie zussen. Het is een heel sportief gezin en het was dus niet zo gek dat zij naar de Groningen ging naar de sportacademie. Daarna is ze naar Amsterdam verhuisd voor een opleiding antropologie aan de universiteit. In een bar in Amsterdam ontmoette ze haar vriend Bas. Hij zorgde er voor dat ze kennis maakte met zijn ouders in Hoogmade en met het leven op de boerderij. Ook al heeft ze totaal geen ervaring met het boerderij leven toch wil ze graag wat betekenen en vanwege de biologisch activiteiten op de boerderij gaat ze, samen met bas, experimenteren met de melk. En zie wat ervan komt.

Met het winnen van het Groene Hartstreekproduct springt de Nederlandse pers er bovenop en komt ze niet alleen in de landelijke pers maar vanavond om 18:30 bij omroep Max in Hallo Nederland. Ze blijft er nuchter onder, een Fries eigen zou je zeggen.  Toch is ze opgewonden want wie maakt dit nu mee, een Zuid-Koreaanse, spreekt en schrijft Fries, woont in Amsterdam en maakt yoghurt in Hoogmade. Bij het maken van de foto in het weiland van de familie Van Rijn valt het niet mee haar samen met koe Margriet op de foto te zetten omdat Margriet daar niet van is gediend, je moet een passende afstand houden. Volgens Marrit komt dat doordat ze een grote moederliefde heeft en ook graag andere kalfjes te drinken geeft. Want dat is het mooie van het biologisch leven op de boerderij, de kalfjes drinken bij de moeder en niet uit de fles.

Wilt u ook de super yoghurt op het menu dat kan op alle zaterdagen van 11:00 – 17:00 op Boerderij Buitenverwachting, Vlietkade 2 Hoogmade of na telefonische afspraak op 071-5018284.

Auteur: Job Grovenstein