Wel of geen ‘Polenhotels’ in de gemeente

Kaag en Braassem – Gaat het in de gemeente mogelijk worden om grootschalige(re) woonruimten te ontwikkelen voor arbeidsmigranten? Deze vraag beantwoordt de gemeenteraad komende maandag. Dan wordt besloten of het wordt toegestaan om arbeiders onder te brengen in zogeheten Polenhotels.

Een van de ondernemers uit de regio die baat heeft bij het besluit van de gemeente, is Wesselman Flowers uit Roelofarendsveen, die in het hoogseizoen 125 arbeidsmigranten onder contract heeft. ‘Wij willen graag een huisvestingslocatie realiseren waar we een groot deel van onze medewerkers dichterbij het werk kan laten wonen. We hopen dat de gemeente door middel van dit besluit meer duidelijkheid kan geven over wat wel mag en wat niet’, vertelt Rob van Ruiten namens het bedrijf.

Omwonenden minder blij

Mocht de gemeente groen licht geven, dan heeft het tulpenkwekerij al een pand op het oog om hun medewerkers te huisvesten. ‘Wij hebben interesse in een voormalig bedrijvenpand aan de Sotaweg in Roelofarendsveen’, aldus Van Ruiten. Omwonenden zijn hier minder blij mee. Dit maakten zij eerder duidelijk tijdens een inspraakavond op het gemeentehuis.

Wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO Kaag en Braassem) begrijpt de onrust. ‘Het is een onderwerp dat mensen bezighoudt. Maar niemand stelt ter discussie dat de 1000 tot 1500 arbeidskrachten die hier werken keihard nodig zijn. Als overheid hebben we de taak om hen fatsoenlijke woon- en werkomstandigheden te bieden. En de mensen die hier tijdelijk komen wonen hebben de plicht om zich fatsoenlijk te gedragen.’

Waar mogen arbeidsmigranten wonen?

‘Er zijn vier soorten gebieden: woongebieden, glastuinbouwgebieden, bedrijventerreinen en het buitengebied. De gemeenteraad gaat maandag bepalen in welke gebieden waar en in welke mate arbeidsmigranten mogen wonen’, legt Schoonderwoerd uit.

Ieder jaar gaat de gemeenteraad evalueren waar en in welke aantallen de arbeiders mogen werken. De gemeente vindt het onwenselijk om in één straat of gebied meerdere woonlocaties aan te wijzen. Ook vergunningaanvragen zullen kritisch behandeld worden.

Gemeenteraadsvergadering live op de radio

Studio Kaag en Braassem (voorheen KB Radio) zendt de gemeenteraadsvergadering maandag om 19.30 uur live uit op de radio.

Artikel bron: Studo Kaag en Braassem