Week van de Alfabetisering in de bieb

Regio – Van 4 tot en met 10 september wordt landelijk de Week van de Alfabetisering georganiseerd. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, krijgen een flinke steun in de rug. Het Taalhuis van de Bibliotheek Rijn en Venen organiseert de gehele maand extra TaalCafés. Tijdens een informele taallunch in het gemeentehuis informeert de bibliotheek alle partners over de ontwikkelingen binnen het Taalhuis.

2,5 miljoen volwassenen in ons land zijn laaggeletterd. Zij lopen tegen veel problemen aan. Denk aan solliciteren. Een bijsluiter lezen. Geldzaken bijhouden, maar ook voorlezen aan hun eigen kind. Tijdens de Week van de Alfabetisering is hier extra aandacht voor.

Taallunch

De Bibliotheek Rijn en Venen werkt nauw samen met de gemeente, maatschappelijke organisaties en andere organisaties in het werkveld. Tijdens de taallunch op 7 september, in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn, kijken alle samenwerkingspartners terug op wat er het afgelopen jaar bereikt is. De toekomstplannen worden toegelicht en er is ruimte om te netwerken.

TaalCafés: een goed verhaal maak je samen!

Ieder mens heeft een eigen verhaal. Als je elkaars verhaal kent, ontstaat er ook respect en begrip voor elkaar. Tijdens de Week van de Alfabetisering wordt er tijdens de TaalCafés naar elkaars verhalen geluisterd en maken de deelnemers samen een nieuw verhaal. En dat onder het genot van zelf meegebrachte hapjes. Eten is immers een belangrijk onderdeel van iedere cultuur.

De TaalCafés vinden plaats op:

Datum Tijd Plaats
woensdag 6 september 10.00 – 12.00 Bibliotheek Boskoop
donderdag 7 september 09.30 – 11.00 Het Spant Leimuiden
donderdag 7 september 19.00 – 21.00 Bibliotheek Ter Aar
maandag 11 september 14.00 – 16.00 Bibliotheek Roelofarendsveen
donderdag 14 september 19.00 – 21.00 Bibliotheek Alphen aan den Rijn
woensdag 20 september 10.00 – 12.00 Bibliotheek Nieuwkoop

Voor wie zijn deze TaalCafés?

Iedereen die met de Nederlandse taal aan de slag wil is welkom.

Bijvoorbeeld iedereen die:

  • anderen wil helpen bij het leren van het Nederlands
  • in Nederland is komen wonen en onze taal wil leren
  • hier is geboren, maar goed Nederlands spreken lastig vindt

Het Taalhuis is altijd op zoek naar taalvrijwilligers. Iedereen die hier kennis mee wil maken is welkom om te komen kijken bij de TaalCafés.

Meer informatie is verkrijgbaar via taalvraag@bibliotheekrijnenvenen.nl of via 0172 475 771.

 

Artikel bron: Bibliotheek Rijn en Venen