We hebben elkaar leren kennen op de dansvloer

Roelofarendsveen – Het was zondag 10 september de dag dat het 60 jaar geleden was dat Ras Hoogenboom en Sjanie van der Meer met elkaar in het huwelijk traden.  Een diamanten huwelijk wat in besloten kring bij De Buren werd gevierd. Wel even een moment om bij stil te staan en dat burgemeester Marina van der Velde-Menting het echtpaar kwam feliciteren.  Ook de Koning en Koningin en de commissaris van de koning in de provincie feliciteerden het bruidspaar met een tastbare herinneringen lagen op tafel bij het interview.

Hoogenboom

Het diamanten bruidspaar met burgemeester Van der Velde-menting

Erasmus Petrus Hoogenboom (Ras) werd geboren in 1931, zijn vrouw is Adriana Maria van der Meer  (Sjanie) geboren in 1932  beide zijn ‘echte’ veenders.  Zij hebben elkaar leren kennen op de danslessen in de Prancratiuszaal toen ze 23 jaar waren.  In 1957 trouwden gingen ze in Oude Wetering wonen, ze en kregen ze vijf kinderen, drie jongens en twee dochters. Inmiddels zijn er acht kleinkinderen en één achterkleinkind.  Ras heeft een groot gedeelte van zijn werkzame leven bij tuinders gewerkt, eerst bij vader Jan en twee jaar in zijn een eigen tuin. Zes jaar werkte hij bij de Touwfabriek in Leiden en daarna 25 jaar bij de gemeente om afval op te halen met de vuilniswagen. Hij heeft vele jaren gezongen in het koor Emanuel van de Petruskerk, biljarte bij Jan Punt en hield van vissen. Sjanie heeft , zoals gebruikelijk was, voornamelijk in de huishouding gewerkt. Zij hield van het borduren van kussens en maakte alle kleding voor de kinderen.

Het gezin woonde aan het Noordeinde en 15 jaar aan de Spoorstraat aan de overzijde van het nieuwbouwpand aan de Spoorstraat waar ze in 2002 kwamen te wonen.  Helaas leeft het echtpaar vanwege gezondheidsproblemen sinds twee maanden gescheiden. Nu woont Sjanie nog in Leiden Zuid West. Best wel onhandig, de familie hoopt dan ook dat ze binnenkort kan gaan wonnen in het Hof van Alkemade waar ze op de wachtlijst staat.  En dan kan Ras er op de fiets er naar toe. Het diamanten huwelijk wordt in besloten familiekring bij De Buren

Auteur: Job Grovenstein
Foto bron: familie Hoogenboom