Wat? Peuterpuberteit?

Kaag en Braassem – Ik zeg “nee!” Denk je eindelijk alles onder controle te hebben, start de peuterpuberteit. Deze fase wordt ook wel de “nee”-fase genoemd en begint als je peuter 1,5 á 2 jaar oud is. De peuterpuberteit is de periode waarin je kind zijn eigen “ik” ontdekt en allerlei emoties uit de kast trekt. Eigenwijs zijn, driftbuien en nee-zeggen, zijn de manieren waarop je kind zich uit en zijn eigen ontwikkelt.

Driftbuien

In de peuterpuberteit ontstaan driftbuien doordat je peuter zich zelfstandig wil ontwikkelen. Zelf zijn schoenen strikken, eten en naar het toilet gaan. En als hij zijn zin niet krijgt kan hij boos en driftig worden, tot stampvoeten en krijsen aan toe.

Voorkom driftbuien

Driftbuien volledig voorkomen is vrijwel onmogelijk. Sterker nog, soms is er een driftbui voor je peuter nodig om te ontdekken wat wel en niet kan. Toch zijn sommige dingen nog te moeilijk voor een peuter om zelf te doen, zoals bepaalde taken of spelletjes. Deze dingen kunnen voor grote frustratie zorgen bij je peuter. Probeer dan de frustratie voor te zijn en bedenk een alternatief. Zo krijgt hij niet steeds “nee” van jou te horen, maar voorkom je een heftige driftbui.

Nee is echt nee

Soms is er helaas geen alternatief voor een situatie en is nee toch echt nee. Zorg dan dat je voet bij stuk houd en vertel je peuter waarom iets niet mag. Door consequent te zijn, maar wel duidelijk een reden te geven, kan je peuter het beter begrijpen.

De beste reactie op driftbuien

Door consequent te zijn en zelf het goede voorbeeld te geven, kun je de driftbuien van je peuter verminderen. Blijf ook rustig in deze fase. Merk je dat je echt boos wordt? Loop dan even weg en zeg tegen je kind dat je even moet afkoelen om rustig te worden. Soms kun je je lachen bijna niet inhouden als je peuter met een rood hoofd en stampvoetend zijn punt probeert te maken. Zorg dat je jouw peuter altijd serieus neemt. Voor hem/haar zijn deze kwesties qua gevoel heel echt.

Natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden om de peuterpuberteit te overleven. Wil je meer weten? Volg het CJG Kaag en Braassem.

Artikel bron: De Driemaster