Wat met politieauto wel en niet mag

Regio – De politie laat via facebook regelmatig van zich horen en legt ook sommige situaties uit. Deze week: vrijstelling.

politie

Voor het rijden in opvallende politieauto’s is een zogenaamde brancherichtlijn afgesproken. Deze richtlijn geeft aan wat wel en niet mag, bijvoorbeeld met welke snelheid er mag worden gereden. Ook van deze richtlijnen mag in uitzonderlijke gevallen worden afgeweken.

De politie heeft vrijstelling van alle verkeersregels. Dat betekent dat agenten harder dan de maximum snelheid mogen rijden, overal mogen inhalen, door rood licht rijden en dat met of zonder zwaailicht. Uiteraard moet daar wel een goede reden voor zijn. Om met optische en geluidssignalen te rijden moeten wij, in de meeste gevallen, toestemming hebben van de meldkamer.

Herken je dit?
Je rijdt ergens en ineens wordt je ingehaald door een opvallend politievoertuig met zwaailicht en sirene. Even verderop zetten de agenten alles uit en staat het voertuig weer voor rood licht stil. Dit is niet omdat we gewoon geen zin hadden in een file, maar de toestemming kan zijn ingetrokken omdat er al een eenheid ter plaatse is bij een incident en de situatie veilig is, of dat de melding in zijn totaal wordt afgemeld. Dit komt regelmatig voor wanneer er door meerdere eenheden vanuit diverse richtingen wordt aangereden.