Waar blijven de plannen voor duurzaamheid

Kaag en Braassem – Volgens Gino Wesselman (D66) blijft de gemeente achter bij het realiseren van haar doelstelling om in 2040 energieneutraal te zijn. Dat betoogde hij maandagavond bij de begrotingsbehandeling 2017. Hij miste concrete voorstellen van B&W om aan de slag te gaan met duurzaamheid.

geld

Wesselman kreeg bijval van de fracties CDA, SvKB en PRO die de 50.000 euro in de begroting om drie nieuw te bouwen scholen duurzamer te maken maar erg mager vonden. Wethouder Floris Schoonderwoerd reageerde dat het een voorlopig bedrag is omdat nog onvoldoende bekend is wat er echt nodig is. Wethouder Henk Hoek (financiƫn) liet weten dat er toch wel wat spanning zit tussen het nog niet op orde hebben van de financiƫn (solvabiliteit) en het uitgeven van geld voor duurzame investeringen.

Beide liberale fracties, VVD en LKB, waren van mening dat zij vooralsnog de solvabiliteit belangrijker vinden dan duurzaamheid, het moet wel wat opleveren zo werd betoogd. Dat staat haaks op de wensen van VVD wethouder Yvonne Peters die Duurzaamheid in haar portefeuille heeft maar door ziekte niet aanwezig was.

Het kan niet anders dan dat er woensdag 9 november in de besluitvormende begrotingsraad amendementen komen om het college aan te sporen meer vaart te zetten in duurzaamheid.

Auteur: Job Grovenstein