Vrijwilligers 2016 beloont voor hun geweldige inzet

Kaag en Braassem – Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente zijn door wethouder Floris Schoonderwoerd de prijzen uitgereikt aan de Vrijwilligers  van het jaar 2016.  Zij hebben zich belangeloos ingezet voor anderen. ‘Jonge vrijwilliger tot 22 jaar’ werd Daniek de Groot uit Woubrugge. De prijs voor de ‘Vrijwilliger vanaf 22 jaar’ ging naar Annie van der Ham – van Heijningen uit Roelofarendsveen. Family Factor uit Leimuiden kreeg de prijs voor ‘Vrijwilligersorganisatie van het jaar’.

p1040346-small

V.l.n.r. De vader van Daniek, Annie van der Ham, Floris Schoonderwoerd en de dames van de Family Factory

Daniek (D) de Groot uit Woubrugge: Jonge vrijwilliger tot 22 jaar

Daniek is jaren actief bij diverse verenigingen. Zo ondersteunt hij de jeugdcommissie van de Tennisvereniging Woubrugge al vanaf zijn 14de en is hij binnen die vereniging actief in allerlei andere commissies. Ook bij Stichting Woutje Brugge speelweek steekt hij zowel voor als achter de schermen de handen flink uit de mouwen. Hij zegde er zelfs zijn betaalde bijbaantje voor op. Maar daarbij houdt het niet op. Ook op Voetbalvereniging  Woubrugge zet hij zich in als coach, trainer én begeleider op het jaarlijks kampweekend. Ook de Oranjevereniging Woubrugge, Sint in Woubrugge en Open Dag Waterrecreatie (ODW) kunnen op Daniek rekenen bij de organisatie van hun evenementen, ongeacht wat hij daar moet doen, hij staat altijd lachend paraat. De jury had maar één oordeel: “Positiever kun je het niet hebben.”

Annie (A.J.V.M.) van der Ham – van Heijningen uit Roelofarendsveen: Vrijwilliger vanaf 22 jaar

“Mevrouw Van der Ham – van Heijningen is eigenlijk representatief voor Kaag en Braassem. Door haar de prijs te geven, bedank je eigenlijk iedereen die zich buiten een vereniging om, inzet voor de samenleving.” En dat laat maar zien dat je niet bij een vereniging aangesloten hoeft te zijn, om van waarde te zijn voor je medemens. Wat doet zij dan zoal? Mevrouw Van der Ham – van Heijningen regelt uitjes voor senioren van Gogherweijde zoals bezoek aan een tuincentrum. Of ze regelt een etentje en in de zomer een barbecue. Ze is voorzitter van de Soos en regelt de wolkast. Op vrijdagochtend zorgt ze dat het altaar voor de mis er weer mooi bij staat. Op zaterdag rijdt mevrouw Van der Ham – van Heijningen een inwoner in een rolstoel naar Jacobus zodat die daar de mis kan volgen. En ze brengt Tafeltje-Dekje naar de ouderen. En dat alles terwijl zij bijna 87 jaar is.

Family Factory uit Leimuiden: Vrijwilligersorganisatie van het jaar

Wat in 2015 begon als een initiatief van een stel bevlogen moeders, is uitgegroeid tot een ware organisatie. Waar zij begon met maandelijkse koffiebijeenkomsten voor moeders of vaders met kinderen op de basisschool, is Family Factory inmiddels op velerlei gebieden actief. Zo organiseert zij thema-avonden voor ouders waarop verschillende onderwerpen besproken worden, regelt zij een peuter/babycafé en draait de organisatie haar hand niet om voor een bioscoopavond of een sportdag in het zwembad. Ook zetten de vrijwilligers van Family Factory zich in om statushouders bij hun activiteiten te betrekken. De jury oordeelde: “Dit is nu echt de MAG, zoals de MAG bedoeld is. Helemaal door en voor inwoners. Met vereende kracht op eigen kracht. Prachtig!”

De jury die deze prijzen toekende bestond uit Mart van de Ven van Lions Alkemade, Fried Elsgeest van de adviesraad voor het sociaal domein en Pauline Portegies van de Driemaster. De vrijwilligers die met de prijzen naar huis gingen zijn volgens de jury het meest uniek in wat ze doen voor een ander.

 

 

Auteur: gem.KenB