Verwijderen van onnodige fietspalen

Kaag en Braassem – Op veel fietspaden in Kaag en Braassem zijn fietspalen geplaatst om te voorkomen dat automobilisten het fietspad op rijden. Groot nadeel van deze palen is dat er soms fietsers tegenaan rijden en gewond raken. Om dergelijke ongelukken te voorkomen, start de gemeente eind oktober met het verwijderen van onnodige fietspalen op circa 30 locaties.

fietspalen271016-custom

Jaarlijks raken in Nederland bijna tienduizend fietsers ernstig gewond door enkelzijdige fietsongevallen. Een deel daarvan loopt ernstig letsel op door een aanrijding met een fietspadpaaltje. Om dergelijke ongelukken te voorkomen, worden nu onnodige fietspalen verwijderd. In met name Roelofarendsveen, Nieuwe Wetering en Woubrugge staan veel fietspalen die voor verwijdering in aanmerking komen. Het initiatief is ontstaan in overleg met de Fietsersbond die het op de agenda zette. In samenwerking met de Fietsersbond is het plan van uitvoering verder uitgewerkt.

Veiligheid en uniformiteit

Voor de plekken waar het wel noodzakelijk is dat fietspalen blijven staan, is een uniforme inrichting bedacht. Dat zorgt voor herkenbaarheid en daarmee voor meer veiligheid. De fietspalen worden allemaal van het type: rood-wit gestreept. Binnen de palen is altijd voldoende ruimte aanwezig om te passeren. Ook de belijning op de grond, om de palen heen, wordt overal hetzelfde. Na een half jaar wordt bekeken of de verkeersveiligheid voor fietsers is verbeterd op de plekken waar palen verwijderd zijn. In gemeenten waar overbodige fietspalen verwijderd zijn, bleek dat het geval.

Artikel bron: Gem. KenB