Verrassende NK-titel 500 m voor Dai Dai Ntab

Heerenveen – In een zeer spannende 500 m sprint is de Nederlandse titel veroverd door Dai Dai Ntab die woensdag 28 december op het ijs van Thialf alle topsprinters het nakijken gaf. Voor de Hoogmadenaar Kai Verbij zat er niet meer in dan de vijfde plaats.

Volgens de internationale ISU-regels wordt in het vervolg de 500 m op het EK, WK en olympische spelen de 500 m gehouden over één afstand. Voor de KNSB reden om dat ook op het NK-afstanden in te voeren. Het leverde voor de sprinters extra stress op zeker wanneer je weet dat de uitslag bepaald hoe het verdere seizoen er uitziet. Alleen de beste drie plaatsen zich voor het WK-afstanden en daar draaide het vooral om in Thialf. Het werd daarom zeer spannend wie de podiumplaatsen gingen bezetten.

In de allerlaatste rit wist Dai Dai Ntab de snelste tijd te klokken in 34.80. daarmee werd de tijd van Ronald Mulder (34.83) verbeterd en werd Jan Smeekens derde in 34.91. Zij gaan naar het WK-afstanden. Op de vierde plaats eindigde in 34,93 Kjeld Nuis en in 43,98 Kai Verbij. Zij krijgen vrijdag 30 december de kans om zich te plaatsen voor het WK-sprint wanneer ze op de 1.000 m bij de snelsten horen. Het wordt dan opnieuw zeer spannend.

Auteur: Job Grovenstein