Verbij gaat Brede school bouwen

Roelofarendsveen – Bouwbedrijf Verbij Hoogmade B.V. krijgt de bouw van de brede school in Hoogmade gegund. Dat heeft het college van b & w afgelopen dinsdag besloten. De aannemer heeft een sterke binding met het dorp; een aanzienlijk deel van de circa 25 medewerkers van Verbij woont in Hoogmade of elders in de gemeente.

brede school

De plaats waar de brede school komt

Na ondertekening van de overeenkomst start Verbij direct met de voorbereiding van de bouw van de nieuwe school. Een school die voldoet aan de eisen van ‘Frisse scholen klasse B’. Dit houdt in dat naast een optimaal binnenmilieu er ook een laag energieverbruik is. De bestaande school blijft, met wat aanpassingen, tijdens de bouw in gebruik. Het streven is dat de nieuwe school in het schooljaar 2018-2019 gebruikt kan worden. Tijdens de bouw worden betrokkenen goed geïnformeerd over het bouwproces. Volgens huidige planning zal in het derde kwartaal van 2017 op een feestelijke manier de eerste paal worden geslagen.

Klas voor klas

Als de bouw wat gevorderd is, nodigt het bouwbedrijf de leerlingen en hun docenten klas voor klas uit voor een rondleiding in het nieuwe gebouw. Erik van den Hoek van Verbij Hoogmade laat weten: “Zo krijgen de leerlingen alvast een beeld van waar ze het volgende schooljaar komen te zitten. En wellicht kunnen we de leerlingen enthousiast maken om in de bouw, en dan natuurlijk bij ons, te komen werken. Ons familiebedrijf is ook echt verbonden met Hoogmade. De vader van eigenaar Lucas Verbij, Hein Verbij, was destijds als lid van het schoolbestuur nog betrokken bij de bouw van de bestaande school. Ons bedrijf heeft dus  binding met de school en het dorp. We zijn dan ook blij dat juist wij deze school mogen bouwen.”

Wens in vervulling

Kees Hagenaars, directeur van ter Does is opgelucht: “Eindelijk gaat de lang verwachte wens voor de bouw van een nieuwe school in vervulling. Een prachtig duurzaam boerderijachtig gebouw, voor kinderen van 0 tot 12 jaar met ruime lokalen om aan kinderen van deze tijd modern onderwijs te kunnen geven”. Hij vindt het ook fijn dat Verbij als plaatselijk aannemer het gebouw gaat neerzetten. “Wat is er mooier dan Hoogmadenaren die zelf hun eigen school gaan bouwen!”

Overlast en veiligheid

Aan de kant van de Schoollaan wordt een tijdelijke in- en uitrit voor de bouw gemaakt. En die wordt weer afgezet met zogenoemde ‘blinde’ bouwhekken. De kinderen hebben hierdoor geen zicht op het bouwverkeer en worden niet afgeleid van de les.

 

Als Verbij Hoogmade vermoedt dat de werkzaamheden overlast geven, stemt het bedrijf hierover goed af met de school. Ook aan de veiligheid van de kinderen is gedacht. Voor kinderen en begeleiders van de buitenschoolse opvang ‘De Barg’, komt er een pad langs de ‘kerkzijde’ van het bouwterrein. Daar komt ook de tijdelijke nieuwe ingang van de bestaande school.

Kinderopvang

“Wij kijken er enorm naar uit om ons kinderdagverblijf De Bonte Koe, peuterspeelzaal De Barg en naschoolse opvang De Blokhut onder één dak met het onderwijs te brengen”, vult  Johan Vriesema, directeur van FloreoKids aan. ”Niet alleen hebben we dan, na lang wachten, die prachtige nieuwe locatie met alle moderne voorzieningen. Ook kunnen we dan verder werk maken van een integralere begeleiding van de Hoogmadese kinderen in hun ontwikkeling. Wij staan te trappelen.”

Floris Schoonderwoerd, wethouder onderwijshuisvesting besluit: “Ik sluit me aan bij de reacties van de anderen. Ook ik ben blij dat we ondanks de vertragingen een prachtresultaat hebben. Een lokale bouwer gaat een school bouwen die duurzaam en toekomstbestendig is. Hoogmade krijgt hiermee de impuls die het verdient: een prachtig gebouw dat veel  mogelijkheden biedt, ook voor gebruik buiten het onderwijs.”

Artikel bron: Gem. KenB