Veense gemeenschap massaal in actie voor geliefde fysio Roy

Roy Schouten (36), is een echte sportman, geniet van alles wat het leven te bieden heeft en leidt een zeer actief en sociaal leven. Onlangs kreeg hij te horen dat hij PPMS (Primair Progressieve Multiple Sclerose) heeft, en staat zijn voorheen zo mooie leven compleet op z’n kop.

Roy is een geboren en getogen Veender. Als jong jongetje ontpopte hij zich al snel als een sportman. Jarenlang in het weekend voetballen met zijn vriendjes, op latere leeftijd naar de sportopleiding ALO en in zijn vrije tijd training geven bij lokale Voetbalvereniging D.O.S.R. waar hij maar liefst 10 jaar als linksback in het eerste elftal speelde en waar hij later ook jarenlang de fysiotherapeut was, tevens zijn beroep. Overdag patiënten beter maken op de behandeltafel en ’s avonds en in de weekenden genieten van het leven met vrienden en zijn vriendin Josine.

Juist, het leven lachte Roy toe. Helaas, lachte. Want Roy kreeg steeds vaker vage klachten die hij niet thuis kon brengen. En moe, hij was vooral zo moe. Maar wat wil je met zo’n druk leven? Een drieweekse vakantie in Nieuw-Zeeland met Josine moest rust brengen. Tijd voor elkaar, tijd om uit te rusten en tijd om bij te komen. Maar ook na deze vakantie was Roy moe, en toen hij ook vreemde tintelingen in zijn been kreeg gingen de alarmbellen rinkelen. Het zal toch niet…?

Maar de klap kwam wel degelijk en zijn grootste nachtmerrie werd waarheid: Roy werd gediagnostiseerd met MS. MS is een ziekte die ervoor zorgt dat niet alleen ‘vreemde indringers van buitenaf’, maar ook lichaamseigen weefsels aangevallen worden. Dit leidt tot beschadigingen die ervoor zorgen dat de hersenen signalen minder goed door kunnen geven door de zenuwbanen. Wat kan leiden tot onder andere coördinatie- en krachtverlies. En alhoewel deze ziekte in de meeste gevallen met ups en downs gepaard gaat, heeft Roy het zeldzame PPMS. Kort gezegd: een ziektebeeld met maar één richting en die gaat naar beneden. Slechts 10 tot 20% van de MS-patiënten heeft deze slopende variant.

In Nederland is geen medicatie beschikbaar voor PPMS, maar er zijn een aantal landen waar een revolutionaire behandeling van stamceltransplantatie in combinatie met chemotherapie plaatsvindt. Eén van deze landen is Israël, waar Roy begin maart terecht kan. Helaas vergoeden de Nederlandse zorgverzekeringen deze behandeling niet en is er geld nodig. Een flinke som geld, namelijk 160.000 euro. Omdat de ziekte zo snel mogelijk gestopt moet worden, is het noodzaak dat dit geld op zeer korte termijn bij elkaar wordt gehaald..

Roel van der Zwet, Arjen Bakker en Guus Bakker hebben de handschoen opgepakt en de stichting ‘Crowdfunding voor Roy’ in het leven geroepen. De stichting kent maar 1 doel: genoeg geld ophalen zodat hun vriend de behandeling gaat krijgen die ervoor gaat zorgen dat Roy deze ernstige ziekte gaat overwinnen.

Er zijn inmiddels al volop initiatieven gestart. Zo vindt er bij zijn werkgever ‘In Balance’ in het weekend van 18 en 19 februari een grote benefietactie plaats waarbij alle medewerkers zich vrijwillig inzetten en het doel is dat zoveel mogelijk mensen gaan sporten en geld doneren voor de man die zelf als fysio al zoveel mensen weer op de been geholpen heeft. Op Trainingscenter In-Balance is meer info over dit geweldige event te vinden (https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1232932536754082&id=993367934043878).

Een week later is het op vrijdag 24 februari de beurt aan Café Hogenboom. Het programma wordt nog volop samengesteld, maar een aantal dingen kunnen we alvast wel beloven…

De avond begint met een diner waarbij Roy zijn vader Martin zijn medewerking heeft toegezegd en nog 1x de fameuze Woelige Baren saus zal serveren waarbij het diner muzikaal wordt ondersteund door 2 geweldige muzikanten. Kortom een absolute must om bij te zijn.

Er zal tijdens het diner ook een veiling plaats gaan vinden. Aangezien de voorbereidingstijd kort is, wordt iedereen die iets aan wil bieden verzocht contact op te nemen met crowdfundingvoorroy@gmail.com.

Het festijn wordt afgesloten met de topband Komen Lopen. Kaarten hiervoor zijn te koop bij Cafe Hogenboom en de opbrengst van de kaartverkoop zal volledig ten goede komen aan de crowdfunding. Meer informatie over Roy en zijn strijd is te vinden op www.crowdfundingvoorroy.nl. Direct doneren mag ook en wordt zeer gewaardeerd: NL73INGB0007599238 tnv Stichting Crowdfunding voor Roy. Iedere hulp is welkom!

Auteur: Ingezonden