Supervrijwilliger Hans Brand lid van de Orde van Oranje Nassau

Bilderdam – Vrijdagavond 15 december is supervrijwilliger Hans Brand, tijdens de algemene ledenvergadering van IJsclub Excelsior,  gehuldigd voor zijn 50 jaren lidmaatschap van het bestuur en kreeg hij uit handen van locoburgemeester Henk Hoek de versierselen uitgereikt die behoren bij het Lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau.

Hansa
Loco burgemeester Henk Hoek vertelt hoe actief Hans Brand is geweest: ‘vanaf 1967 Algemeen bestuurslid en vrijwilliger bij IJsclub Excelsior. hij is  actief op verschillende vlakken binnen de vereniging: van organisator van diverse schaats- en priksleewedstrijden zoals de Drie Provinciën tochten tot vlagger bij de Drechtloop en de begeleiding van de jeugd met daarbij behorende activiteiten.
Daarnaast is hij initiator en organisator van de fakkeltocht over het ijs, hetgeen een groot
succes was. Het bestuur, leden en de dorpsgemeenschap hebben veel waardering voor alles dat de heer Brand doet.

Naast zijn inzet voor IJsclub Excelsior, is de heer Brand ook actief betrokken bij sportvereniging RKDES in Kudelstaart en bij Bilderdam. Bij sportvereniging RKDES is hij al 15 jaar betrokken als onder andere coördinator van het onderhoudsteam. Door zijn prettige manier van optreden weet de heer Brand veel vrijwilligers te binden aan de vereniging. Zijn werk wordt erg gewaardeerd door de leden, zijn collega-senioren-vrijwilligers en het bestuur van sportvereniging RKDES. Ook is  hij 28 jaar lang brugwachter van de ophaalbrug van Bilderdam geweest en was in deze tijd het aanspreekpunt van Bilderdam. Nog elk jaar zet Brand zich in om rond de kerstdagen de brug te versieren met lichtslangen, zodat de brug in de donkere dagen een sprookjesachtig aanblik geeft van Bilderdam.’
Voorzitter Leo Osterkamp:  ‘deze man verdient het.’ De bekroning met de Koninklijke Onderscheiding geeft op een mooie manier’ uiting aan de waardering voor alle inzet van Hans Brand voor de samenleving van Kaag en Braassem.

Brand in zijn slotwoord: ‘ik was niet verrast vanavond.Het stond afgelopen zaterdag al in het Leidsch Dagblad. Jullie begrijpen wel dat ik de hele week bijna niet heb geslapen. Maar we hebben onze mond maar gehouden maar spannend was het wel.’

Hans, de stille kracht van IJsclub Excelsior stopt na 50 jaar als bestuurslid maar blijft nog wel dit jaar hoofd van de Amstel, Aar en Drecht tocht. Ze gaan hem missen bij de natuur ijsclub met 150 leden.

 

Auteur: Job Grovenstein