Snellere hulp bij hartstilstand door burgerhulpverlening

Kaag en Braassem – In de gemeente hangen op meerdere plekken Automatische Externe Defibrillators (AED’s) zodat er snel hulp kan worden geboden bij een hartstilstand. De gemeente Kaag en Braassem wil dit AED-netwerk  de komende drie jaar uitbreiden en inwoners faciliteren om zich aan te melden als zogenoemde AED-burgerhulpverlener. Dit stelt het college van burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad.

AED oefenen (Small)

AED oefenen

Levensbelang
De overlevingskans bij een hartstilstand wordt groter als het slachtoffer binnen zes minuten wordt gereanimeerd. De Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Hollands Midden zet daarom sinds maart 2016, naast de brandweer First Responders en politie, tegelijkertijd óók AED-burgerhulpverleners in bij een 112-melding van een vermoedelijke hartstilstand. Inwoners die in de buurt van het slachtoffer zijn kunnen op deze manier alvast hulp verlenen voordat de hulpdiensten ter plaatse zijn. Alle inwoners kunnen zich aanmelden als burgerhulpverlener na het afronden van een AED-cursus. Voor een landelijke en uitgestrekte gemeente als Kaag en Braassem kunnen deze burgerhulpverleners van levensbelang zijn.

Dekkend netwerk
De organisatie Hart Veilig Wonen gaat deze AED-burgerhulpverlening, na akkoord van de gemeenteraad, vanaf dit jaar gefaseerd realiseren in de gemeente. In 2019 hoopt de gemeente een dekkend netwerk van 23 AED’s te hebben en voldoende  burgerhulpverleners. Van deze beoogde 23 AED’s zijn 13 bestaande/particuliere AED’s.  In overleg met de eigenaren wordt bekeken of deze AED’s in de buitenruimte kunnen worden opgehangen zodat iedereen hiervan gebruik kan maken.  De 10 aanvullende AED’s worden gefaseerd aangeschaft door de gemeente.  Locaties van AED’s die officieel zijn aangemeld bij het Rode Kruis staan op de website www.aed4.eu.

 

Meer informatie
Tijdens de werkavond van de gemeenteraad op 5 april geven hulpverleners, waaronder de RAV Hollands Midden, een presentatie over onder andere deze vorm van burgerhulpverlening. Op www.kaagenbraassem.nl/vergaderkalender vindt u meer informatie over deze werkavond.

 

Artikel bron: gem KenB