Sint er uit, koning Winter er in

Regio – De komende dagen wordt het een stuk kouder. Winterse buien trekken over het land en daarbij kan het lokaal wit worden. Sint Nicolaas mag dan weg zijn, maar koning Winter komt er voor terug.

sneeuw

Vandaag, vrijdag wordt een gure dag. Er is vrij veel bewolking met af en toe wat zon. Een gebied met buien trekt over het land. Aanvankelijk valt uit deze buien regen, maar in de loop van de dag krijgen de buien steeds meer een winters karakter. Hierbij is kans op hagel, natte sneeuw en onweer.

Tijdens buien daalt het kwik naar 0 tot 1 graad. De wind komt uit het westen tot noordwesten en is matig tot vrij krachtig in het binnenland. Aan de kust waait het krachtig tot hard (6-7 Bft.). Door de wind is het voor het gevoel behoorlijk koud.

In de nacht naar zaterdag kan het door winterse buien, maar ook door bevriezing glad zijn.

Ook zaterdag verloopt guur en wisselvallig. Er trekken geregeld winterse buien over het land met daarbij hagel en natte sneeuw. Bovendien is kans op een klap onweer. Plaatselijk kan het even wit en glad worden. De maximumtemperatuur ligt tussen 2 graden in Zuid-Limburg en 5 in Noord-Holland. Tijdens winterse buien daalt het kwik tot dicht bij het vriespunt. Voor het gevoel is het opnieuw een koude dag met een gevoelstemperatuur van -2 tot -5 graden. De westen- tot noordwestenwind is matig tot vrij krachtig.

Zondag start met enkele buien. Tussen de buien door schijnt de zon. Aan het eind van de ochtend neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe. Een nieuw neerslaggebied nadert ons land en daarbij kan het in de middag flink sneeuwen. De kans op sneeuw is nu het grootst ten noorden van de grote rivieren. Er kan een pak sneeuw vallen van 5-8 cm! De meeste neerslag trekt pas aan het eind van de avond weg. In de sneeuw daalt het kwik naar waarden rond 0 graden. In het zuiden is het een paar graden warmer.

De dagen daarna blijft het licht winters. Dagelijks is kans op sneeuwbuien waardoor het tijdelijk wit kan worden. Overdag dooit het licht met temperaturen van 2-4 graden. ’s Nachts vriest het een paar graden. Waar nog sneeuw ligt kan het zelfs matig vriezen. Het winterse weertype lijkt nog tot het eind van de week aan te houden.

Bron: weeronline