‘s-Ochtends vroeg onder invloed op N207

Leimuiden – Zaterdagochtend 9 oktober om 06.00 uur controleerden agenten van Team Kaag en Braassem op de N207 in #Leimuiden een bestuurder. De blaastest op straat gaf aan dat deze bestuurder mogelijk te veel alcohol gedronken had. Na de ademanalyse op het politiebureau bleek de 26-jarige bestuurder uit Ter Aar bijna 2x de toegestane hoeveelheid te blazen namelijk 425 ug/l. De bestuurder zal binnenkort een boete ontvangen van het Openbaar Ministerie.

Met 2 biertjes op ben je 3 uur onder invloed�Je reactie- en concentratievermogen nemen af vanaf het eerste glas. Ook al merk je het zelf niet direct. Hou er rekening mee dat, als je veel hebt gedronken, je ook lang onder invloed van alcohol blijft. Je lever doet er 1 tot 1½ uur over om de alcohol van 1 glas af te breken. Heb je 8 glazen gedronken, dan ben je dus 12 uur onder invloed. Dit kan betekenen dat je de volgende ochtend nog steeds niet nuchter genoeg bent om in je auto of scooter te rijden.

Wat zegt de wet?�Je mag niet achter het stuur (auto, scooter, fiets) als je middelen hebt gebruikt die de rijvaardigheid beïnvloeden. De regels zijn:

* Voor beginnende autorijders (die hun rijbewijs nog geen 5 jaar hebben) geldt een alcohollimiet van 0,2 promille. Dit promillage bereik je na het drinken van één glas alcoholische drank binnen een uur.

* Voor autobestuurders die langer dan 5 jaar over een rijbewijs beschikken geldt een alcohollimiet van 0,5 promille. Dit promillage bereik je als je 2 glazen alcoholhoudende drank binnen een uur drinkt.

Straffen�Met drank op achter het stuur is een misdrijf. Op een misdrijf staat een zwaardere straf dan op een overtreding. Kijk op de website van het Openbaar Ministerie (OM) om welke straffen het gaat.

Op cursus:�Als je gepakt wordt voor het rijden onder invloed krijg je naast een boete ook een cursus opgelegd. De kosten van deze cursus moet je zelf betalen.

Beginnende bestuurders moeten vanaf een promillage van 0,8 een Lichte Educatie Maatregel Alcohol (LEMA) volgen.

Bestuurders die al vijf jaar of langer hun rijbewijs hebben, moeten bij een promillage vanaf 1,3 de Educatieve Maatregel Alcohol (EMA) volgen.

Artikel bron: Politie KenB