Ronald Struik Nederlands Kampioen Bonaken

Leimuiden – Ronald Strik uit Koudekerk aan den Rijn is Nederlands kampioen Bonaken geworden.  In een spannende finale zegevierde Struik zaterdag over Arnold van Bruggen uit Aalsmeer die tweede werd, Ton van Daal uit Baarn (derde) en Arno van der Zwet uit Roelofarendsveen (vierde). De hoogst genoteerde vrouw was Agnes van Berkel uit Roelofarendsveen, ze werd twaalfde.

bonaken-2016-custom

Het zeventiende NK Bonaken is afgelopen zaterdag 5 november gehouden bij Café Keijzer in Leimuiden. Het NK telde dit jaar 100 deelnemers uit heel Nederland. Het was een NK met een bijzonder tintje. Marcel van Bruggen van de organiserende Stichting Bonaken Nederland kon namelijk bekend maken dat het kaartspel Bonaken bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed is voorgedragen voor de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. De stichting heeft het spel voorgedragen om er zeker van te zijn dat de spelregels – de ziel van het spel – tot in lengte van jaren gekoesterd, beschermd en geconserveerd worden.

“Alleen al bij Café Keijzer in Leimuiden wordt al 100 jaar gebonaakt, en misschien wel veel langer. We zijn het de generaties die ons voor gingen verschuldigd deze prachtige traditie in ere te houden maar ook gaandeweg over te dragen aan volgende generaties. De erkenning van bonaken als immaterieel cultureel erfgoed zou een geweldig steuntje in de rug zijn,” aldus Wim Buskermolen, de voorzitter van de Stichting Bonaken Nederland.

Wat is Bonaken?

Bonaken is een uniek spel. Overal in Nederland zijn de regels anders. Zo wordt op de begane grond van Café Keijzer op de Leimuidense wijze gebonaakt, terwijl op de eerste verdieping (op de biljartzolder) op zijn Rijnsaterwouds wordt gebonaakt. Niet onbelangrijk om te weten hoeveel punten er dan boven een zwabber uitgaan. In Utrecht kun je weer een knorrel bieden, in Katwijk kan een deelnemer uit de wind worden gehouden. In Vriezenveen is het allemaal weer anders. Daar werken ze met termen als een ‘boompje’ of een ‘dubbel boompje’, ‘op water zitten’ en ‘elke slag die je bekt’ moet je halen’.

Stichting Bonaken Nederland

Sinds 2003 is de organisatie van het NK in handen van de Stichting Bonaken Nederland. De stichting richt zich op de bevordering van de Bonaaksport in de meest ruime zin van het woord en exploiteert ook de website www.bonaken.nl.

Auteur: Bonaken