Raad stemt tegen onderzoek Drechtdoorsteek

Kaag en Braassem – Er was gisteravond 19 juni geen meerderheid die het onderzoek steunde voor de Drechtdoorsteek. Met zes stemmen voor (VVD en het grootste deel van PRO Kaag en Braassem) en 13 stemmen tegen (CDA, SvKB, LKB en Straathof van PRO) werd het voorstel van B&W naar de prullenbak verwezen.

Het kansenonderzoek van de Drechtdoorsteek is een initiatief van de gemeente Aalsmeer met nog 3 gemeenten. Het moet de Westeinderplassen in Noord-Holland verbinden met de meren in Kaag en Braassem. De gedachte is dat het een boost moet geven aan de recreatie in regio. Elke gemeente werd gevraagd € 5.000, – bij te dragen samen nog met beide provincies. Kaag en Braassem haakt nu af en de vraag is of de anderen desondanks door willen gaan. Wethouder Yvonne Peters kon nog niet zeggen wat de uitkomst zal zijn. Zij stelt dat in het eerst volgende overleg aan de orde.

De leden van de raad die tegen stemden wezen vooral op het verloren gaan van de natuur, het eerder onderzoek uit 2010 en de vraag in hoeverre Kaag en Braassem voordeel kunnen halen uit de doorsteek. Die vragen zouden nu juist in het onderzoek aan de orde komen. Zover komt het dus niet als het aan Kaag en Braassem ligt.

Auteur: Job Grovenstein