PRO Kaag en Braassem wil initiatievenfonds

Kaag en Braasem – PRO Kaag en Braassem stelt voor een lokaal initiatievenfonds te starten. Hoe zou zo een fonds eruit kunnen zien?

Doel van het fonds
Het fonds heeft als doel om klaar te staan voor elke initiatiefnemer uit Kaag en Braassem die de straat, het dorp, de wijk of de gemeente een stuk leuker, duurzamer, zorgzamer, sportiever, socialer of beter wil maken. Het fonds doet dit door geld en adviezen te verstrekken, zonder het initiatief over te nemen.

Voor wie is dit fonds
Er zijn veel kleine en grotere initiatieven in Kaag en Braassem waarvoor initiatiefnemers (financiële) ondersteuning kunnen gebruiken. Voor die inwoners wil het initiatievenfonds kleinschalig, laagdrempelig, eenvoudig en op maat (financiële) ondersteuning en advies bieden.

Hoe komt het fonds aan geld
Publiek en privaat. Vanuit de gedachte dat de gemeente Kaag en Braassem haar inwoners serieus neemt en vertrouwen heeft in de aanwezige kracht, kennis en betrokkenheid, stort de gemeente jaarlijks 1 procent (!) van de gemeentebegroting in een fonds. Ja, dit is een groot bedrag. Een soort burgerbegroting van waaruit inwonersinitiatieven worden gefaciliteerd en gefinancierd. Het fonds wordt beheerd door de stichting Kaag en Braassem Kracht! (werktitel).

Verantwoording
De stichting verantwoordt haar uitgaven aan de gemeente (en andere fondsen, donateurs en sponsoren waarvoor het fonds ook interessant is) en evalueert de resultaten tweemaal per jaar. Alle aanvragen worden, vanaf moment van binnenkomst, gepubliceerd op een website om maximale transparantie te waarborgen bij besteding van publiek geld.
Hoe werkt het fonds
Voor het indienen van een initiatief is een eenvoudig inschrijfformulier beschikbaar en de aanvraag is vormvrij. Stichting Kaag en Braassem Kracht waarborgt een laagdrempelige toegang voor aanvragen. Daarom alleen een aantal eenvoudige richtlijnen.

Meer info: http://www.prokaagenbraassem.nl/…/initiatievenfonds-betrok…/

Artikel bron: PRO KenB