OVEREENKOMST OM HUISUITZETTINGEN TE VOORKOMEN

Roelofarendsveen, 5 maart 2018 – Op 5 maart ondertekenden woningcorporaties Woondiensten Aarwoude en MeerWonen, de GGD Hollands Midden en de gemeente Kaag en Braassem een overeenkomst om huisuitzetting te voorkomen. Huisuitzettingen komen niet veel voor in Kaag en Braassem.

Elke huisuitzetting is er wat de partijen betreft één te veel. Zo denken zij dat inwoners beter geholpen kunnen worden als (financiële) problemen bij huurders in een vroeg stadium aangepakt kunnen worden. Snelle signalering bied de mogelijkheid om problemen op te lossen voordat ze uit de hand lopen.

Huurachterstand

Als mensen een huurachterstand hebben, zijn er meestal ook andere schulden. Partijen hebben de afspraak gemaakt dat de corporaties voortaan binnen 2 maanden een huurachterstand melden bij de zorgpartijen. De zorgpartners kunnen dan samen met de betreffende bewoner(s) naar oplossingen zoeken. Die oplossing kan begeleiding naar de schuldhulpverlening zijn, het zoeken naar een goedkopere woning, of zorgen dat mensen zijn eigen netwerk kunnen uitbreiden en versterken. En als er meer zorg en ondersteuning nodig is, dan helpen de partijen de inwoners om de weg te vinden naar de juiste hulp.

Grote winst

Als deze maatregelen moeten er voor zorgen dat (financiële) problemen beheersbaar blijven, opgelost worden en minder vaak leiden tot huisuitzetting. Je huis kwijtraken is namelijk niet alleen zeer ingrijpend voor mensen, maar veroorzaakt vaak ook weer nieuwe problemen. Daarom is elke huisuitzetting die voorkomen wordt een grote winst.

Op de foto staat van links naar rechts: Hilda Marx – GGDHM, Floris Schoonderwoerd – gemeente Kaag en Braassem, Danny Visser – Woondiensten Aarwoude en Peter Hoogvliet – Stichting MeerWonen.

Auteur: Gemeente Kaag en Braassem