Operatie Steenbreek, tegel eruit plantje erin

Kaag en Braassem – In de periode van 14 tot en met 28 april werd de actie Operatie Steenbreek in de  gemeente gehouden. Dit is een nationaal gebeuren. Bijna alle gemeenten in Nederland doen hieraan mee en geven er een eigen invulling aan. Het doel is het vergroenen van de tuinen, zodat de forse regenbuien van tegenwoordig gemakkelijker door de bodem verwerkt kunnen worden en de biodiversiteit vergroot wordt, dus meer vogels, bijen, vlinders en andere insecten.

In Kaag en Braassem namen – in samenwerking met de gemeente – de stichtingen Groei en Bloei en Groen Licht het voortouw bij de organisatie. De lokale groencentra werden gevraagd om hieraan mee te doen.
Dit waren Groencentrum De Veense Bukker in Roelofarendsveen, Veters Flowers in Leimuiden en Tuincentrum/Boomkwekerij G.A. Lekkerkerker in Woubrugge.

Iedere inwoner kon maximaal 3 stenen of tegels inleveren en ontving daarvoor even zoveel gratis planten. Daar werd druk gebruik van gemaakt. Op de drie zaterdagen waren er ook andere activiteiten zoals nestkastjes timmeren en insectenhotelletjes maken voor kinderen. Bovendien waren er op de diverse punten imkers aanwezig en adviseurs op het gebied van natuurlijk en vogelvriendelijk tuinieren. Zij spraken de bewoners die stenen inleverden aan en gaven advies op hun expertisegebied.
Het aantal ingeleverde stenen was boven verwachting hoog: 648 in Roelofarendsveen, 192 in Leimuiden en 276 in Woubrugge. De organisaties zijn zeer tevreden met dit resultaat.

 

 

Artikel bron: Stichting Groen Licht