Onstuimig en koud weekje

Regio – Na een mooie zondag begint de week nat en onstuimig. Het is wel zacht, maar daar komt snel verandering in. Het wordt even guur met winterse buien en donderdag zelfs kans op storm.

De week begint waterkoud, maar door de komst van een regengebied wordt het nat, maar wel wat zachter. De wind trekt flink aan en in de tweede helft van de middag is het onstuimig. In de nacht naar dinsdag trekken enkele stevige buien van west naar oost over het land, de wind neemt wel wat af.

Dinsdag is het flink wisselvallig en guur. Talrijke buien trekken over het land en daarbij is kans op onweer, hagel en natte sneeuw. Er staat een stevige westenwind. Het waait vrij krachtig boven land tot hard aan de kust. De middagtemperatuur komt uit op 4-6 graden, maar door de wind ligt de gevoelstemperatuur rond het vriespunt. Tussen de buien door is ruimte voor korte zonnige momenten.

Ook woensdag hebben we te maken met buien. De meeste buien vallen in de middag. ’s Ochtends zijn er vaker droge momenten. Daarbij waait het nog wat harder dan op dinsdag, in het Waddengebied kan het tijdelijk stormen (9 Bft.) en juist door die wind voelt het erg koud aan.

Donderdag krijgen we mogelijk te maken met een actieve stormdepressie. De exacte koers van de storm is nog onduidelijk, maar in het slechtste scenario kan het aan de kust tot een (zeer) zware storm komen met bijzonder zware windstoten. Daarbij valt flink wat neerslag. Mocht de stormdepressie een zuidelijke koers volgen, dan valt het bij ons met de wind mee maar kan een dik pak sneeuw vallen.

De dagen daarna komen we geleidelijk in rustiger vaarwater terecht. De wind neemt af en er trekken enkele buien over het land. Daarbij is kans op hagel en natte sneeuw. In de hogere gebieden zoals de Veluwe en Zuid-Limburg kan het tijdelijk wit worden. Tussen de buien door is ruimte voor de zon. Het wordt geleidelijk kouder en in het weekend is het 2-4 graden. Daarmee is het een paar graden kouder dan de normaal van 5-6 graden.

Bron: weeronline