Onderwijscentrum Brede School ter Does ingezegend door pastor

Hoogmade – Vanmorgen om half negen gingen voor het eerst de deuren open van de Brede school ter Does voor de (school)kinderen. Stik nieuwsgierig waren ze hoe hun nieuwe school er van binnen uit zou zien. Alleen al om die reden wilden ze graag weer naar school na de zomervakantie. De ochtend werd gebruikt om de kinderen vertrouwd te maken met hun nieuwe school waarbij alle groepen alle ruimten bezochten met een specifieke opdracht.

De middag begon met de inzegening, volgens goed Rooms Katholiek gebruik, van de school door pastor Hoogenbosch. Met de kwast werd gewijd water tegen de voorgevel gegooid en later ook in de aula waarbij zij de hoop uitsprak dat het een goede fijne school mag zijn waar de talenten van de kinderen mogen groeien.

En wat een mooie binnenkomst over de rode loper, onder de ballonnenboog door langs de trotse directeur Kees Hagenaars naar de grote aula en dan vervolgens naar het gloed nieuwe klaslokaal. Wat een verademing en wat een blijdschap, de kinderen en ouders glunderden zonder uitzondering.  De lofuitingen waren maximaal en het moet gezegd, Hoogmade heeft een fantastisch mooi toekomstbestendig onderwijscentrum gekregen. De basisschool is het hoofddoel maar ook het kinderdagverblijf de Bonte Koe, peuterspeelzaal de Barg, BSO de Blokhut en VSO de Kraaiende Haan maken gebruik van het duurzame schoolgebouw. En duurzaam is het, er is geen gasaansluiting, naast een optimale isolatie gebeurt de verwarming door aardwarmte (zomers koelen) wat zomer en winter voor een zeer aangenaam klimaat moet zorgen. Voor het elektroverbruik liggen er 168 zonnepanelen op de zuidzijde van het dak, dat moet er voor zorgen dat de energiekosten tot een minimum beperkt blijven. Een voorbeeld school voor Nederland.

De indeling van de verschillende lesruimten op de eerste verdieping, via twee trappen of een lift te bereiken, zijn ruim en de toegepaste zachte pasteltinten zorgen voor een rustige uitstraling. Op de begane grond is een speelzaal waar de kinderen lekker kunnen bewegen en heel bijzonder een kookcafé. Daar zijn ook de ruimten voor de externe groepen. Rondom het gebouw is veel ruimte. Er is inmiddels een begin gemaakt met de inrichting van de speciale boerderij tuin.

Auteur: Job