Officiële oprichting energie coöperatie KBenergie

Kaag en Braassem – Met het ondertekenen van de akte van oprichting,, bij de notaris, vrijdag 2 maart, is de eerste energiecoöperatie van Kaag en Braassem een feit. Initiatiefnemer Job Grovenstein en medeoprichter Ruud van der Meer hebben er dan bijna een jaar van voorbereiding op zitten en gaan dan de volgende fase in voor het realiseren van hun doel: Kaag en Braassem duurzaam maken.

Middels de ondertekening van de akte krijgen de oprichters de mogelijkheid om handelingen te verrichten namens de coöperatie. Daarmee kunnen ze volgende stappen zetten om te komen tot het realiseren van zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis.

Er is inmiddels voldoende belangstelling voor de 220 panelen op het dak. Zodra bekend is wat de totale kosten van het project zijn kunnen de deelnemers aangeven hoeveel panelen ze willen aanschaffen. Dan wordt duidelijk hoeveel deelnemers aan dit eerste project kunnen mee doen. Degene die dan niet mee kunnen doen komen op de reserve lijst en komen als eersten aan bod bij een volgend project. Want dat is nu wel duidelijk, aan een volgend project op een ander dak wordt nu al gewerkt, aldus Grovenstein.

Duurzame energie

KBenergie richt zich voorlopig nog op de realisatie van projecten met zonnepanelen. Maar de akte van oprichting voorziet in ruimere mogelijkheden zoals windenergie en biowarmte. Grovenstein: ‘we zien wel wat op ons pad komt, er moet nog heel veel gebeuren wil de gemeente in 2040 energieneutraal zijn.

Auteur: Job Grovenstein