Nog onduidelijkheid over bouwlocaties extra sociale woningen

Kaag en Braassem – De fracties in de gemeente ventileerden gisteravond op de oordeelsvormende politieke avond allerlei verschillende meningen over de bouwkeuzes van het college.  In de raad van 10 oktober zullen er echt keuzes gemaakt moeten worden.

De publiek tribune was gisteravond goed bezet toen het agendapunt extra sociale woningen aan de orde kwam. Zij hadden de afgelopen weken op aparte bijeenkomsten met de gemeente al duidelijk aangegeven dat de gekozen locaties niet hun keuze was. Behalve over de locatie van het terrein van Van Egmond in Woubrugge waar door niemand is gesproken lijkt een voldongen feit. Daarom merkte de voorzitter van de dorpsraad Ben Beukenholt enigszins geërgerd , op dat er geen recht wordt gedaan aan Woubrugge.

Wat de locaties Schoolbaan Roelofarendsveen, het Connexxion terrein in Leimuiden en het Noordeinde in Hoogmade betreft was er flinke discussie over met name de nadelen daarvan.  Grondvervuiling, het aantal woningen en de grote, privacy van het zwembad De Kleine Oase in Leimuiden en in Hoogmade de molenbiotoop, allemaal zaken waar oplossingen voor gevonden moeten worden. Dat was nu ook al door wethouder Floris Schoonderwoerd benadrukt. Het gaat nu nog alleen maar om een vooronderzoek om inzicht te krijgen of de locaties geschikt zijn en wat als ze dat niet zijn. De leden gaven aan bereid te zijn het college mandaat te geven, om geen tijd te verliezen, direct door te gaan met de reservelijst. Maar vroegen de leden zich af of er nog een weg terug is. Schoonderwoerd: ‘ik voer uit wat u wilt.’ Dat pakt in de praktijk vaak toch wel even anders uit want veranderingen geeft tijdverlies en extra kosten, ook argumenten die tellen.

Duidelijk werd ook dat de Hoogmadese Wetering 2 definitief is afgevallen omdat de grondeigenaar (Ervan van Corn. Sprongh niet wil meewerken aan een tweede ontsluitingsweg. Waarom dat toch gekozen wordt voor het Nooreinde en niet de eerste reserve Vlietpark/Zuideinde werd opnieuw niet duidelijk.

De raad moet op 10 oktober besluiten nemen, de fracties hebben nog 2 weken om daar goed over na te denken en te overleggen. Een ding staat vast, niet iedereen zal gelukkig worden van de besluiten.

Auteur: Job Grovenstein