Nog even doorzweten en bloedmaan kijken

Regio – Alleen vandaag nog een uitzonderlijk hete dag met op grote schaal 34-37 graden en in het zuidoosten zeer lokaal nog hogere maxima. In de kustgebieden wordt het iets minder heet. De dagen erna worden minder warm.

Vandaag, vrijdag, opnieuw een bloedhete dag. In het zuiden, midden, oosten en zelfs in grote delen van de Randstad wordt het 35-37 graden. Het weerbeeld bestaat uit veel zon en slechts lokaal een onschuldig stapelwolkje in de middag. In het zuidwesten kan ook wat hogere bewolking voorkomen. Vanavond is het op de meeste plaatsen zonnig en warm. Rond zonsondergang (circa 21:40 uur) is het nog ruim boven de 25 graden!

Aan de oostelijke horizon is tussen 21:30 en 23:15 uur een maansverduistering (bloedmaan) te zien. * Of deze roodoranje bloedmaan ook in Zeeland en het westen van Zuid-Holland goed zichtbaar zal zijn is even afwachten. In de loop van de avond neemt daar de bewolking toe en ook de kans op enkele buien.

In de nacht naar zaterdag neemt vanuit het westen op steeds meer plaatsen de buienkans toe. Daarbij kan het ook onweren. Het wordt een zwoele nacht met minima rond 21 graden.

Ook zaterdag overdag staan (onweers)buien op het programma. De buien verdrijven de extreme hitte, maar met 24 graden aan zee tot 30 in het oosten is het op de meeste plaatsen wel zomers warm. Het is ook nog ruim warmer dan de normale middagtemperatuur voor deze tijd van het jaar. Die ligt namelijk tussen 21 en 25 graden. In de loop van de middag en avond neemt vanuit het westen de buiigheid af en komt er meer ruimte voor de zon. De wind is matig, aan zee vrij krachtig, en waait uit het zuidwesten tot westen.

Zondag wordt een droge en vrij zonnige zomerdag. Het wordt 22 graden in het noordwesten, 25 in het midden van het land en lokaal 28 in Limburg. Daarbij staat een matige, aan zee soms vrij krachtige, zuidwestenwind.

Ook het vooruitzicht naar volgende week laat overwegend zonnig zomerweer zien. Een enkele bui op maandagavond en vooral dinsdag is wel mogelijk. Het wordt waarschijnlijk weer iets warmer dan zondag met maxima van 25 graden op de Wadden tot 30 in het oosten en zuidoosten.

Bron: weeronline

* In de nacht van 27 op 28 juli 2018 is de langste totale maansverduistering van deze eeuw zien. Daarnaast is er een bloedmaan te bewonderen. Een bijzonder fenomeen. Een bloedmaan én een totale maansverduistering zullen zichtbaar zijn voor iedereen op het oostelijk halfrond, waaronder Europa, Afrika, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. De totale verduistering begint vrijdag 27 juli om 21.30 uur en de volledige eclips eindigt om 23.14 uur. Daarna duurt het nog ongeveer twee uur voordat de maan weer helemaal schijnt.