Nieuwveen wint brandweerwedstrijd

Nieuwkoop – Tijdens de brandweerwedstrijd in Nieuwkoop, op 7 oktober, is de brandweerploeg van Nieuwveen eerste geworden.

br wedstrijd

Het hek wordt opengeknipt (foto: D. Wisker)

Kazerne Nieuwkoop was zaterdag 7 oktober gastheer voor een regionale brandweerwedstrijd, waaraan zeven brandweerkorpsen meededen. Het was erbarmelijk slecht weer, maar dat weerhoudt brandweerlieden nooit om hulp te verlenen of brand te blussen, dus ook de wedstrijd ging gewoon door.

Het scenario betrof een ongeval met letsel op de locatie van C. van ‘t Riet (Energieweg – Bedrijventerrein). Bij een bedrijfsongeval met een heftruck was een aantal mensen bekneld geraakt. Om erbij te komen moest eerst het slot van een hekwerk kapot worden geknipt om beter zicht te krijgen. Alles speelde zich af rondom een tank waar in en op gewerkt werd. Het was begonnen bij de heftruck, omdat de last op de lepels was gaan schuiven en daardoor raakte iemand bekneld. Dat gebeurde allemaal boven het mangat van de tank, waardoor iemand die in de tank aan het werk was, er niet meer uit kon.

Een ingewikkeld hulpverleningsscenario waar de meeste ploegen echt wel raad mee wisten. De ploeg van Nieuwveen stak er echter met kop en schouders boven uit. Niet alleen de meeste punten als ploeg, maar ook de beste bevelvoerder, beste nrs 1 en 2* en beste nrs 3 en 4. De beste chauffeur/pompbediener kwam van de ploeg uit Rijnsburg.

Aan het eind van de wedstrijddag was de prijsuitreiking bij Sportcentrum Nieuwkoop. De uitslag was als volgt:
1 Nieuwveen
2 Aarlanderveen
3 Rijnsburg
4 Woubrugge
5 Valkenburg
6 Lisse
7 Reeuwijk

De beste 3 kazernes van deze voorronde hebben zich geplaatst voor de finale op 28 oktober in Sassenheim.

* Een brandweerploeg gaat bij een uitruk meestal met 6 man op pad. De nummers 1 en 2 zijn de eersten die op pad worden gestuurd voor verkenningen en/of eerste blussing. De nummers 3 en 4 volgen daarna voor versterking/aanvulling. De chauffeur blijft bij de wagen en is tevens pompbediener (water of schuimtoevoer) Ook de bevelvoerder blijf bij de wagen en coördineert de hulpverlening.