Nederlands Kampioenschap Bonaken

Leimuiden – Het 17e Nederlands Kampioenschap Bonaken wordt op zaterdag 5 november om 13.00 uur in het Zuid-Hollandse Leimuiden gehouden. De inschrijving is inmiddels geopend. Evenals de voorgaande edities is Partycentrum Keijzer aan de Dorpsstraat 30 in Leimuiden het strijdtoneel voor het kaartfestijn. De organisatie rekent op ruim 150 deelnemers. De deelnemers strijden allemaal voor de nationale titel en de bijbehorende trofee plus medaille, een geldprijs, het Wilhelmus en een kistje vers gerookte paling; beschikbaar gesteld door hoofdsponsor G. Eveleens. Inschrijven kan tot zaterdag 5 november 13.00 uur via www.bonaken.nl of via de inschrijftafel bij het evenement.

img_8939-custom

Wat is Bonaken

Bonaken is een uniek spel. Overal in Nederland zijn de regels anders. Zo wordt op de begane grond van Café Keijzer op de Leimuidense wijze gebonaakt, terwijl op de eerste verdieping (op de biljartzolder) op zijn Rijnsaterwouds wordt gebonaakt. Niet onbelangrijk om te weten hoeveel punten er dan boven een zwabber uitgaan. In Utrecht kun je weer een knorrel bieden, in Katwijk kan een deelnemer uit de wind worden gehouden. In Vriezenveen is het allemaal weer anders. Daar werken ze met termen als een ‘boompje’ of een ‘dubbel boompje’, ‘op water zitten’ en ‘elke slag die je bekt moet je halen’.

Om aan het NK mee te mogen doen, moeten ze die regels overboord zetten en Bonaken volgens de richtlijnen/spelregels die te vinden zijn op de site www.bonaken.nl In Baarn weten ze dat al veel langer. Een paar jaar geleden ontdekte een fanatieke groep Bonakers uit Baarn het NK. In Café Prins Hendrik gingen de spelregels in de prullenbak en kaarten ze sindsdien volgens de officiële nationale regels.

Stichting Bonaken Nederland

Sinds 2000 is de organisatie van het NK in handen van de Stichting Bonaken Nederland. De stichting richt zich op de bevordering van de Bonakensport en exploiteert de website www.bonaken.nl.

Artikel bron: Bonaken