Museumquiz Oud Alkemade slaat aan

Roelofarendsveen – In Roelofarendsveen, kortweg De Veen, is het een algemeen begrip: gezelligheid en saamhorigheid horen bij elkaar. Tegelijk zijn de inwoners van de voormalige zes dorpen van de gemeente Alkemade maar wat trots op ‘hun’ museum. Waar de geschiedenis van de noeste werkers van weleer voortleeft. Tuinders, kaasmakers maar ook ambachtslieden en middenstanders uit de dorpen zijn terug te vinden in de steeds wisselende exposities van het museum. Steeds vaker wordt het museum dé plaats voor familiebijeenkomsten of de reünie van de sportclub of vereniging.

oud-alkemade

De meer dan veertig vrijwilligers bij de Stichting Oud Alkemade zijn altijd in de weer om de geschiedenis van het voormalige Alkemade te laten voortleven. De belangstelling is uitzonderlijk groot. Meer dan 1.700 wandelaars hebben de afgelopen jaren deelgenomen aan de Historische wandelingen door ‘de ouwe Veen’. Het werd dus tijd voor wat nieuws. Vooral bedoeld om de belangstelling voor het prachtige museum aan de Saskia van Uylenburchlaan levendig te houden. En tegelijk om de expositie ‘Ruilverkaveling’ onder de aandacht te brengen.Twee evenementen in één zou je zeggen. ‘De eerste Alkemade Museumquiz is met een overweldigend succes van start gegaan. Bedenker van de quiz is ‘dorpsgids’ Pieter van Ruiten die samen met de voorzitter van Oud Alkemade Lex van der Zwet, kans hebben gezien om ruim honderdvijftig vragen bij elkaar te sprokkelen over alle dorpen van Alkemade. Met foto’s, gebruiks-voorwerpen en prachtige anekdotes waren de eerste  deelnemers aan de quiz van mening dat ze een onvergetelijke middag hebben beleefd aan de – pontificaal midden in het museum opgestelde – stamtafel.

Fraaie prijzen

Pieter van Ruiten over de quiz: ‘het is de bedoeling dat de deelnemers aan de quiz twintig vragen beantwoorden. Ieder juist antwoord is goed voor een halve punt. Alles goed is een tien met ‘n griffel (plus een zoen van de juffrouw). Simpeler kan het niet. De quizmeester is de jury. Voor de drie beste zijn er drie prachtige boekwerken te winnen over Alkemade en haar geschiedenis. Na de prijsuitreiking nemen we, als goed Veens gebruik, een pintje met z’n allen en vieren de overwinning. Mooier kan het niet.

Wanneer

De Oud Alkemade Museumquiz wordt gedurende de wintermaanden – uitsluitend via voorinschrijving van “uw groep” van minimaal 12 personen – georganiseerd. Kan in principe iedere zaterdag of zondag en begint om 14.00 uur. Vooraf aanmelden van uw gezelschap is dus noodzakelijk.

Kosten

Deelname kost slechts vijf euro per persoon. En dat is inclusief het toegangskaartje voor het museum, een hartelijk welkom van de quizmeester, de ontvangstkoffie, thee of fris (mét tuindersgebak) en uiteraard de deelname aan de Museumquiz. Voor de consumpties ‘in de derde helft’ word een geringe bijdrage gevraagd.

Reserveren

Vooraf aanmelden voor de Oud Alkemade Museumquiz is noodzakelijk.

Aanmelden kan uitsluitend per groep van – minimaal – 12 personen.

U kunt gemakkelijk reserveren via info@stichtingoudalkemade.nl

of door te bellen met het secretariaat: 071 – 501 83 26