Monument Jacobswoude wordt opgeknapt

Het monument voor het verdwenen dorp Jacobswoude wordt opgeknapt. De provincie Zuid-Holland en de gemeente Kaag en Braassem betalen gezamenlijk de kosten. De Stichting tot Behoud van het Cultureel Erfgoud van Jacobswoude heeft aandacht gevraagd voor de slechte staat van het monument.

jacobswoude

Bestuurslid Ton Meester is blij met het opknappen van het monument. “We zijn de overheden dankbaar voor het opknappen van het monument, zo is de levensduur voor jaren verzekerd”. De financiële bijdrage van de provincie is o.a. ter compensatie voor de overlast van de werkzaamheden aan de N207.

Verdronken dorp
Het monument staat sinds 1913 bij het kruispunt van de N207 en de Kruisweg in Woubrugge en bestaat uit een zuil en een bank. Hier lag vroeger het dorp Jacobswoude. Nadat het veen na de middeleeuwen werd afgegraven en de Vierambachtspolder ontstond raakte het dorp in verval. Het werd het ‘verdwenen’ of ‘verdronken’ dorp genoemd omdat het op een eiland in het water lag. De provincie draagt het monument over aan de gemeente Kaag en Braassem.

Planning
Na de werkzaamheden aan de N207 wordt het monument opgeknapt. De provincie plaatst een extra bank. De verwachting is dat dit na de zomer zal gebeuren.

Auteur: Provincie Zuid Holland
Foto bron: Provincie Zuid Holland