Maximale groei Schiphol bereikt volgens meerderheid raad

Kaag en Braassem – Maandagavond 12 maart heeft de gemeenteraad in grote meerderheid een motie aangenomen om aan de groei van Schiphol een halt toe te roepen. Een unieke actie om als relatief kleine gemeente aandacht te vragen om aan de steeds ongebreidelde groei een einde te maken.

CDA-er Marcel Doze , initiatiefnemer van de motie gesteund door de fracties van  ProKenB, SvKB en D66 zei: ‘de onderhandelingen over de 20 Ke contour moeten opnieuw gevoerd worden. Het besluit over de contour is nu gevoerd door de provincie Noord-Holland en Schiphol. De bewoners zijn totaal niet gehoord. De geluidstoename neemt nog steeds toe, dat is absoluut niet acceptabel. Het maximaal aantal van 500.000 vluchten p.j. en nachtvluchten van 29.000 vluchten, wat inmiddels al 32.000 is moet echt terug. Het gaat om de gezondheid van de inwoners.‘

Doze vervolgt: het gaat nu niet om SMART doelstellingen maar om SMOOTH wat staat voor onrealistisch en hilarisch. In Zweden is dat gebeurt met het terug dringen verkeersongelukken tot nul. Dat hebben ze niet gehaald maar er is wel flink wat veranderd. Wij roepen de portefeuille houder (burgemeester Van der Velde-Menting) op haar stinkende best te doen het tij te keren. Het CDA, samen SvKB, riepen in de tweede motie op in 2020 de doelstellingen te realiseren. Een uitzonderingspositie voor de luchtvaart bij het realiseren van de klimaatdoelstellingen uit het akkoord van Parijs en de veiligheidseisen gelden ook voor de luchtvaartsector.’ Voor de laatste motie stemden de fracties VVD en LKB tegen.

Auteur: Job Grovenstein