Licht zet inbrekers in het zicht

Kaag en Braassem – Omdat het ’s avonds vroeg donker is, neemt de kans op woninginbraak toe. Kijk daarom eens goed naar uw eigen huis. Zijn er plekken waar het zicht slecht is, zoals een raam met een grote struik ervoor of een niet verlicht portiek of voorportaal? U maakt het inbrekers lastiger met verlichting in en om uw woning.

Daarnaast maakt ook degelijk hang- en sluitwerk het inbrekers moeilijk. Hang- en sluitwerk met het Politiekeurmerk Veilig Wonen vermindert de kans op een inbraak met maar liefst negentig procent! De combinatie van zicht, verlichting en inbraakwerend hang- en sluitwerk maakt dat de kans op een inbraak kleiner en de kans op ontdekking groter.

Preventietips

Een inbreker heeft slechts dertig seconden nodig om in te breken. Als het langer duurt, breekt hij vaak zijn poging af. Een aantal tips om het een inbreker lastig te maken:

  • Plaats inbraakwerend hang- en sluitwerk, zie hiervoor de website www.politiekeurmerk.nl.
  • Sluit ramen en deuren goed af, draai ze op het nachtslot en berg de sleutels op, ook al bent u maar even weg.
  • Maak gebruik van tijdschakelaars op uw verlichting. Vaak verlaten mensen in de loop van de dag hun huis om pas in de avond terug te keren in een donkere woning. Dit terwijl verlichting in en om de woning juist kan helpen om inbraken te voorkomen..
  • Zorg ook voor zicht en licht bij uw huis. Gebruik in donkere uren de verlichting bij uw toegangsdeuren en zorg dat inbrekers zich niet kunnen verschuilen achter struiken.
  • Meehelpen aan een veilige(re) buurt kan heel gemakkelijk via uw telefoon met Burgernet. Meld u aan bij Burgernet via www.burgernet.nl en u ontvangt een bericht (sms) van de politie als zij hulp zoeken bij het opsporen van een verdacht persoon van bijvoorbeeld een inbraak of diefstal in uw buurt.

Bel 1-1-2 bij een verdachte situatie

De politie pakt de meeste inbrekers op heterdaad dankzij een 112 melding. Als u denkt dat er iets niet in orde is, dan is dat meestal ook zo. Ziet u verdachte personen in uw buurt, mensen die niet in uw buurt thuishoren en veel aandacht hebben voor woningen in de buurt, bel dan direct de politie via 112. Let erop hoe ze eruit zien en in welke richting ze vertrekken, zodat u dit aan de politie kunt doorgeven. Noteer ook het merk en kenteken van het eventuele vervoermiddel. Het is van belang om zo snel mogelijk te bellen, immers een inbreker heeft slechts enkele minuten nodig om zijn slag te slaan en er vandoor te gaan. Door uw melding kan de politie snel ter plaatse zijn en de inbrekers oppakken.

Artikel bron: Gem. KenB