Langdurige sneeuwval (weeralarm)

Regio – Een sneeuwzone ligt boven ons land en vanmiddag gaat het langdurig sneeuwen. Daarvoor geldt een weeralarm (code rood). Blijf thuis, is een welgemeend advies. Diverse clubs (o.a. LDO Noorden en De Zevensprong Zevenhoven hebben de sportlessen al afgelast.

weeralarm

 

Weeronline meldt dat op grote schaal 5-10 cm sneeuw kan vallen. In het zuidwesten, zuiden, midden en oosten is kans op lokale hoeveelheden van 10-15 cm. In een groot deel van de Randstad valt 5-10 cm, maar in de zuidelijke Randstad kan meer dan 10 cm vallen.

Midden- en Zuid-Limburg bevinden zich vanmiddag en vanavond tijdelijk in zachtere lucht, waardoor daar dan wat regen valt in plaats van sneeuw. In een overgangsgebied tussen de zachte en koude lucht, boven het noordoosten van Brabant, Noord-Limburg, het zuiden van Gelderland en de Achterhoek is naast sneeuw ook kans op IJZEL.

Er steekt vanmiddag een stevige noordoostenwind op. Dit veroorzaakt gevoelstemperaturen van -4 tot -7 graden. In combinatie met sneeuwval is het heel guur. Aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust waait het zelfs hard tot mogelijk stormachtig, windkracht 7-8.

Vanavond verandert er weinig. De wind wordt geleidelijk meer noordelijk en daardoor stroomt in het westen wat zachtere zeelucht het land binnen. Hierdoor kan de neerslag tweede helft van de avond overgaan in natte sneeuw en regen.

Vannacht trekt de sneeuwzone geleidelijk naar Duitsland weg.