Koud weer op komst

Regio – Er trekken (winterse) buien van west naar oost over het land. En gaandeweg het weekend wordt het kouder. Koning Winter doet ons land (nog even?) aan.

Na het regenachtige koude weer van gisteren ook vandaag, vrijdag, (winterse) buien. Natte sneeuw en hagel met zelfs kans op onweer. Tussen de buien door is af en toe ruimte voor de zon. In de loop van de middag worden de buien iets minder actief. In de nacht naar zaterdag ligt de minimumtemperatuur rond het vriespunt en is grote kans op gladheid.

Zaterdag is er iets meer ruimte voor de zon, maar we houden kans op winterse buien. Het wordt maximaal 5 graden bij een zwakke tot matige wind uit het noordwesten tot noorden. In de nacht naar zondag gaat het op veel plaatsen licht vriezen.

Zondag steekt een koude noordoostenwind op. Het wordt nog 2 graden in Groningen tot 4 in Zeeland, maar door de wind ligt de gevoelstemperatuur al enkele graden onder het vriespunt. Het blijft op veel plaatsen droog. Daar waar toch een buitje voorkomt is grote kans op (natte) sneeuw. De nacht naar maandag wordt de eerste echt koude nacht met in de oostelijke helft van het land matige vorst.

De eerste dagen van volgende week is het overwegend droog en koud winterweer met een afwisseling van wolkenvelden en zon. De middagtemperatuur ligt rond het vriespunt en in de nachten vriest het op veel plaatsen matig. In het binnenland zal de minimumtemperatuur een aantal nachten rond -7 uitkomen.

Vanaf volgende week donderdag wordt de weersverwachting onzeker. Het koude weertype kan nog even aanhouden, maar het kan ook wat minder koud worden met een toenemende kans op (winterse) neerslag. We zeggen ook wel: het kan vriezen of dooien.

Bron: weeronline