Kou en gladheid

Regio – Vandaag is het koud en blijft de temperatuur in het oosten onder het vriespunt. In de ochtend is er kans op mist en gladde wegen. In de middag is de zon vaker te zien. De dagen daarna blijft het koud.

Vandaag is het in de ochtend koud en op veel plaatsen mistig. Gelukkig staat er niet veel wind, maar toch ligt de gevoelstemperatuur tussen -5 en -10 graden. Een dikke jas, sjaal en handschoenen zijn dan wel nodig als je je lopend, fietsend of met de brommer moet verplaatsen. In de middag komt de zon vaker tevoorschijn, maar blijft het koud. In het zuiden en oosten komt de maximumtemperatuur uit op 1 of 2 graden onder nul en in de kustgebieden loopt de temperatuur op naar 1 of 2 graden boven nul.

In de nacht naar woensdag gaat het opnieuw, met minima van -2 graden in het uiterste noordwesten tot lokaal -10 graden in het (zuid)oosten, stevig vriezen. Bovendien kan het op veel plaatsen mistig worden en lokaal is de mist overdag hardnekkig. De temperatuur blijft in veel streken dichtbij het vriespunt. In de middag trekt mogelijk vanuit het noordoosten winterse neerslag (sneeuw, regen en ijzel) over het land. Vooral in het zuiden is, daar waar het niet mistig is, de zon ook te zien.

De dagen daarna wordt de verwachting onzeker. Er is een goede kans dat de winter in het oosten en zuidoosten doorzet, terwijl de kou in het noordwesten voorbij gaat.

Voor het noordwesten en noorden is de kans dat de winterkou tot in het volgende weekend aanhoudt 30%. In een strook van Zeeland, via Utrecht en Flevoland, naar Drenthe bedraagt de kans ongeveer 50%. Voor Noord-Brabant, Noord-Limburg, Gelderland en Twente is dit 60% en voor Zuid-Limburg 70%.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg Weeronline dan op twitter en facebook.

regenachtigedagen