KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING VOOR COCK DE BLAEIJ

Roelofarendsveen, 21 november 2016 – Donderdagavond 24 november om 20.00 ontvangt de heer C.A. de Blaeij een koninklijke onderscheiding waarmee hij Ridder in de Orde van Oranje Nassau wordt. Deze koninklijke onderscheiding krijgt hij opgespeld door wethouder Floris Schoonderwoerd, loco-burgemeester van de gemeente. De uitreiking is tijdens de ledenvergadering in het clubgebouw van de IJsclub Nut en Vermaak aan de Kerklaan in Leimuiden.

De heer De Blaeij is sinds de oprichting van de IJsclub Nut en Vermaak in Leimuiden voorzitter geweest. Onder leiding van de heer De Blaeij is Nut en Vermaak uitgegroeid tot een zeer actieve vereniging met veel aandacht voor de ontwikkeling van jeugdige schaatsers. Als voorzitter zorgde de heer De Blaeij dat de vergaderingen voorbereid en goed geleid werden, was hij aanwezig bij de ALV van het Gewest Zuid-Holland, onderhield hij contact met de gemeente en met ijsclubs in de regio. Hij ontwikkelde een profiel van de vereniging (breedtesport, dieptesport), onderhield het contact met de media en had hij een soort ‘antennefunctie’, het vroegtijdig voorkomen van mogelijke problemen binnen de ijsclub.

‘Warm hart voor topschaatsers’
Naast zijn vele bijdragen aan de IJsclub is de heer De Blaeij vanaf de oprichting in 2005 tot op heden voorzitter van de stichting ‘Warm hart voor topschaatsers’. Deze stichting staat formeel los van het Gewest Zuid-Holland van de KNSB, maar heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ondersteuning van topschaatsers in onze regio. Die ondersteuning bestaat uit begeleiding op maatschappelijk gebied, maar ook uit financiële bijdragen. Bekendste voorbeeld is ongetwijfeld Bob de Jong, die zich met steun van de stichting heeft gekwalificeerd voor diverse Olympische Spelen en andere grote mondiale toernooien.

Takenpakket
De taken van de heer De Blaeij binnen de stichting zijn het werven van sponsorbijdragen en andere financiële middelen om de ondersteuning van de schaatsers mogelijk te maken. De meeste tijd is de heer De Blaeij bezig met het organiseren en uitvoeren van activiteiten voor de fondsenwerving. En dat doet hij op zeer innovatieve manier, veelal samen met de schaatsers. Op dit moment wordt de stichting statutair omgevormd tot een gewestelijke sponsorstichting die als doel heeft de talentontwikkeling binnen het Gewest Zuid-Holland voor alle disciplines financieel te ondersteunen. De heer De Baeij zet zich niet alleen in om deze transformatie in goede banen te leiden, maar is ook bereid om de eerste zittingsperiode binnen deze stichting te fungeren als secretaris.

Poldertocht
De heer De Blaeij is mede-initiatiefnemer van de Kaag en Braassem Poldertocht. In 2010 hebben de schaatsverenigingen het initiatief genomen voor dit evenement met skeeler-, wieler- en wandeltochten zodat ook de schaatssport in de zomermaanden onder de aandacht kwam bij potentiële nieuwe schaatstalenten. Met behulp van Rotary Roelofarendsveen en een aantal actieve sponsors is de Poldertocht uitgegroeid tot een uniek evenement. Een evenement dat zich inmiddels alleen richt op het wandelen.