Komende weken nader onderzoek naar 7 bruggen

Kaag en Braassem – De komende twee weken worden zeven bruggen verder onderzocht. Dat dit moet gebeuren blijkt uit een onderzoek naar alle bruggen in de gemeente, dat eerder dit jaar is uitgevoerd.

Het schema is als volgt:

8 oktober: brug Dorpstraat Leimuiden en brug Langeweg/Noorderhem Roelofarendsveen
Er komt een duikploeg om de fundering van de brug te inspecteren. Hierdoor wordt de doorvaart tijdelijk gestremd, zodat de ploeg veilig kan werken. Dit onderzoek duurt ongeveer een halve dag.
In de nabijheid van de brug staat een grote bestelbus en daaromheen zijn mensen aan het werk. Het doorgaand verkeer heeft geen last van deze inspectie.

9 oktober: brug Leidseweg/Boekhorsterweg Oud Ade
Verankering van de brug wordt getest. De verankering van de brug zit in de zijwanden van de landhoofden en is belangrijk voor de stabiliteit van de brug. Inspecteurs zijn rondom de brug aan het werk. Verkeer heeft geen hinder.

10 oktober: brug Pastoor Onelplein Roelofarendsveen
Bij deze brug wordt er een visuele inspectie gedaan. Dat houdt in dat inspecteurs van buitenaf de brug bekijken en eventuele schades in kaart brengen. De inspecteurs kijken  met een waadpak onder de brug. Het verkeer heeft hier geen last van. Daarnaast gebruiken de inspecteurs verschillende soorten scanapparatuur. Zij rijden met een klein apparaat met radiogolven over de brug waardoor de binnenkant van de brug zichtbaar wordt. Het is te vergelijken met een scanner van bagage op een vliegveld. Dit maakt geen geluid en is geheel veilig voor de omgeving.  Ook nemen zij met een boor monsters van het beton aan de bovenkant van de brug. Hierdoor staat er een verkeersafzetting waarbij lokaal enige vertraging kan zijn. Het beton wordt later in een laboratorium getest. De gaatjes van de boringen worden netjes afgedicht en hebben geen invloed op de stevigheid van de brug. Een deel van deze werkzaamheden wordt mogelijk gecombineerd met de werkzaamheden van 16 t/m 18 oktober.

16 t/m 18 oktober: gecombineerde inspectie van brug Meerkreuk Roelofarendsveen en twee bruggen op de Flora-Geestweg
Bij deze bruggen  wordt er een visuele inspectie gedaan. Dat houdt in dat inspecteurs van buitenaf de brug bekijken en eventuele schades in kaart brengen. De inspecteurs kijken vanaf een bootje/ponton onder de brug en werken rondom de brug. Het verkeer heeft hier geen last van. Daarnaast gebruiken de inspecteurs verschillende soorten scanapparatuur. Hiervoor gaan zij hetzelfde te werk als staat beschreven bij de brug aan het Pastoor Onelplein.

De resultaten van de inspecties worden in november verwacht.

Artikel bron: Gem. KenB