Kjeld Nuis de snelste op de 1.000 m, Kai Verbij zesde

Pyeongchang – In alle voorbeschouwingen over de 1.000 m heren vandaag op de olympische spelen ging het over de inmens grote spanningen waar de topschaatsers mee te maken hadden. Enorm spannend zou het worden en wat was het verschrikkelijk spannend. In de laatste drie ritten moest het gebeuren en daar gebeurde het. Van de torenhoge favorieten kwamen eerst Koen Verweij en Havard Lorentzen aan de start. Met machtige slagen wist de Noor Lorentzen Verweij te verslaan en de snelste tijd neer te zetten (1.07,99). Daarmee bleef hij de Zuid Koreaan Kim Tae-yun (1.08,22) nipt voor.

In de voorlaatste rit stonden Kai Verbij (Hoogmade) en Vincent De Haitre (Canada) tegen elkaar uit. Verbij kon de hooggespannen verwachtingen niet geheel waar maken. In de Schuur in Hoogmade schreeuwden de kinderen van basisschool de kelen schor maar Kai zijn naam stond in het eindklassement op de zesde tijd (1.08,61). Geen podium, geen medaille, dat hadden ze graag anders gezien in Hoogmade. Maar ja de marges zijn klein en er zijn veel kapers op de kust, en eerlijk is eerlijk, op waarde worden geklopt is geen ramp, over 4 jaar zijn er weer spelen, dan moet het daar maar gebeuren.

In de laatste rit kwamen Kjeld Nuis en Mika Poutala (Finland) tegen elkaar aan de start. Nuis schaatste de beste 1.000 m ooit. Iedereen wist dat hij in bloedvorm was maar ook onder grote druk te moeten presteren. Hij perste er in de laatste bocht nog even wat extra uit en pakte met vierhonderdste (1.07,95) verschil op Lorentzen de eerste plek, de geweldenaar uit Zoeterwoude is olympisch kampioen na zijn overwinning op de 1.500 m.

Kjeld na afloop: ‘na de false start was ik fucking zenuwachtig. Elke bocht moets ik weer knokken en op de wissel was het erop en er overheen. man was is dit megavet, zo kicken, koel blijven, ik ben super trots. Ho gaaf is dat.’

Auteur: Job Grovenstein