Kerkennacht 2017 in Kaag en Braassem en Nieuwkoop

Kaag en Braassem/Nieuwkoop – Sinds 2007 wordt in Nederland om het jaar de landelijke Kerkennacht georganiseerd rond de langste dag van het jaar. Dit jaar is dat op zaterdag 24 juni. Twee jaar geleden deden een aantal kerken in Kaag en Braassem en Nieuwkoop voor het eerst mee en dit jaar doen opnieuw een aantal kerken mee.

Wat is de Kerkennacht? Gedurende deze nacht – of beter gezegd: avond, want om 24.00 uur is het afgelopen – openen vele kerken in Nederland hun deuren. Iedere kerk laat dan op zijn eigen manier zien wat die kerk zoal te bieden heeft. In Kaag en Braassem en Nieuwkoop zullen de bezoekers kennis kunnen maken met het verschijnsel ‘preek van de leek’, mooie kerkmuziek, een lezinkje over Maria, Marialiederen, Taizévieringen, diverse vormen van meditatie, een kleine kerkelijke quiz en diverse kleine tentoonstellingen. De kerk is open voor iedereen die maar binnen wil lopen. Christelijk of niet, gelovig of niet, iedereen is welkom om kennis te maken met het bijzondere van die kerk. Uiteraard kan men ook even rustig in de kerk rondkijken en zijn er overal mensen om vragen te beantwoorden of een praatje mee te maken. En verder is er op de meeste plekken koffie of thee met iets lekkers erbij.

Nadere informatie is te vinden op de landelijke website www.kerkennacht.nl. Daar is ook te vinden welke kerken in Kaag en Braassem en Nieuwkoop die avond open zijn.

De exacte avondprogramma’s van de diverse kerken zijn te vinden op de parochiële websites.

Deelnemende kerken zijn:

Adrianuskerk, Langeraarseweg 190, Langeraar, 19.00-23.00 uur
Een foto puzzeltocht voor de kinderen, een kleine rondleiding door Dhr. Van Rijn en een mini college over Maria door Diaken van Aarle, koffie en thee.

Onze Lieve Vrouwe Hemelvaartkerk, Dorpsstraat 35, Nieuwkoop, 19.00-24.00 uur
U kunt een kaarsje opsteken bij Maria en bidden bij het Heilig Sacrament. Verder een tentoonstelling van afbeeldingen van Maria, een expositie van oude missaals en een interessante puzzeltocht langs bezienswaardigheden in de kerk. Achterin koffie en tijd voor een praatje of verdere informatie.

Onze Lieve Vrouw Geboortekerk, Pastoor v.d. Plaatstraat 17, Rijpwetering
22.00 uur Marialiederen zingen, waarna er rustig in processie naar de kerk van Oud Ade wordt gelopen, voor de Taizéviering.

H. Bavokerk, Leidseweg 4, Oud Ade
22.45 uur Taizéviering.
Beide kerkgebouwen zijn gedurende de hele avond open voor bezichtiging.

Voor het volledige programma van alle kerken hierboven: www.rkgroenehart.nl

Mariakapel, Schoolbaan, Oude Wetering
www.mariakapeloudewetering.webklik.nl

Protestantse Kerk, Vissersweg 1a, Hoogmade
Tentoonstelling van theologisch georiënteerde schilderijen van gemeenteleden en orgelspel.

Hervormde Kerk, Noordse Dorpsweg 12, Noorden, 19.00-23.00 uur
Uitleg over het orgel, orgelspel en bezichtiging van het kerkgebouw.
www.hervormdegemeentenoorden.nl

Schakelkerk, Kerkstraat 11, Oude Wetering, 19.30-20.30 uur
Preek van de leek door Jaap Toorenaar, reclamemaker en publicist, over hoe taal ons leidt en misleidt, over halve waarheden en bepaalde formuleringen. Nagesprek met koffie en thee.

Gereformeerde Kerk, Oostkanaalkade 2, Ter Aar, 19.00-23.00 uur
Uitwisseling van organisten, quiz, preek van de leek i.s.m. de Hervormde Kerk. Film over bijzondere dingen in de gemeente, zang van Inspiratie, fototentoonstelling, koffie en thee.
www.gereformeerdekerkteraar.nl

Hervormde Kerk, Aardamseweg 3, Ter Aar, 19.00-24.00 uur
Uitwisseling van organisten, quiz, preek van de leek i.s.m. de Gereformeerde Kerk. Presentatie van activiteiten in de gemeente, korte lezing over Luther, tentoonstelling van doopjurken, koffie en thee.
www.hervormdegemeenteteraar.nl

Artikel bron: kerkennacht