Kai Verbij, Femke Heemskerk en ijszeilers sporters van 2017

 Kaag en Braassem – Tijdens het eerste lustrum (5 jaar) was de zaal in de RABO aan ‘t Oog in Roelofarendsveen opnieuw vol bij de verkiezingen van sportman, sportvrouw, sportploeg en talent van het 2017. De jaarlijkse verkiezingen georganiseerd door de Stichting Sportpromotie Kaag en Braassem is al die jaren het hoogtepunt tijdens de Sportweek in de gemeente waar de topsporters nog een keer extra in het zonnetje gezet worden voor hun prestaties in het afgelopen jaar.

De winnende topsporters

Directeur Dennis Kooren van de RABO, burgemeester Marina van der Velde en voorzitter Rob van der Geest van de Stichting Sportpromotie benadrukken dat sport heel belangrijk is en dat daarbij sporttalenten zich moeten kunnen ontwikkelen. Niet alleen belangrijk voor het kind maar ook voor de maatschappij. Een jury bestaande uit voormalige topsporters met als voorzitter Harriët Bijl van notariskantoor Kroes en Partners hebben uit de genomineerde sporters de top drie vastgesteld.

Sporttalent Nilla Bröstrom
Nilla Broström uit Roelofarendsveen is afgelopen jaar Nederlands kampioen Taekwondo geworden. Ook is ze in 2017 toegelaten tot de nationale selectie taekwondo en heeft ze de talentenstatus van NOC*NSF gekregen. Zij werd tweede bij het  Europees kampioenschap in Hongarije. En heeft diverse andere grote interna­tionale toernooien prijzen gehaald. Zij versloeg waterpoloër Mike van Asch die sinds kort bij jong oranje zit en 2 jaar op rij met zijn team Nederlands Kampioen is geworden. ook voetballer Lars Klomp kon kon niet aan haar tippen als voetballer bij Sparta. Nilla Bröstrom ontving een cheque ter waarde van € 500,- en Mike en Lars elk 250, -.

Sportploeg Van Wijk/Hoogenboom
Afgelopen winterperiode waren ze weer even zichtbaar op de Kagerplassen en het Braassemermeer. Voor schaatsers was het ijs nog te dun, maar ijszeilers konden met grote snelheid over de plassen scheren. Al een aantal jaren domineren Bouw van Wijk en Ruud Hoogenboom het Nederlandse ijszeilen. In 2017 werd het duo Van Wijk/Hoogenboom Nederlands kampioen ijszeilen. Met hun titel stonden de 16 jongens en meisjes van Ponyploeg Carrousel vereniging Hoogenboom met lege handen, zij promoveerden met hun optredens naar de landelijke eerste divisie.

Sportvrouw Femke Heemskerk
Zwemster Femke Heemskerk liet in 2017 van zich horen. Zo won ze op het EK korte baan o.a. goud op de 4x50m wisselslag gemengd, goud op de 4x50m vrije slag, en werd ze 2e op de 200m vrije slag. Op het WK lange baan won ze met de estafetteploeg brons op de 4x100m vrije slag en zilver op de 4×100 m vrije slag gemengd. Haar moeder was daarom aanwezig om het fraaie beeldje in ontvangt te nemen. In een eerder opgenomen filmpje was te zien dat het beeldje door wethouder Henk Hoek aan Femke werd uitgereikt. Voor Alieke Hoogenboom (mountainbiken) was haar nominatie ook een lustrum, zij was alle jaren genomineerd en ook Tessa Boogaard (schaatsen) kregen het nakijken met zo’n zwemtopper.

Sportman Kai Verbij
2017 was voor Kai Verbij weer een jaar met de nodige successen. De schaatser uit Hoogmade deed mee aan de diverse wereldbekerwedstrijden, hij won het Europees Kampioenschap Sprint en werd tevens Wereld Kampioen Sprint. Hij verzekerde zich in 2017 bovendien van deelna­me aan de Olympische Spelen in PyeongChang. Via een filmpje uit Japan liet Kai weten ontzettend blijk te zijn met zijn nominatie. Moeder Mihoko nam de honneurs voor hem waar en ontving het beeldje uit handen van burgemeester Marina van der Velde. Hij versloeg daarmee wereldkampioen  zeiler Mischa Heemskerk en voetballer Thijmen Goppel.

Auteur: Job Grovenstein