In het zonnetje kijken naar marathonlopers

Hoogmade – De marathonlopers kwamen zondag 27 mei opnieuw door de gemeente Kaag en Braassem. Als eerste van de dorpen kwamen de lopers via de Groenwegh door Hoogmade. Onder de muzikale geluiden van de plaatselijke harmonie passeerden ze de verzorgingspost direct na de brug over de Does om 11.50 uur onder luid applaus van het publiek. De kopgroep van vijf man, allen Afrikanen, namen niet de moeite het aangereikte water en stukken banaan aan te nemen. Zij liepen hard door, zij gingen voor de winst. Voor dat je het wist waren ze uit het zicht onderweg naar Rijpwetering en Roelofarendsveen. Het duurde 10 minuten voordat nummer zes, een Nederlander, de post passeerde en daar weer 10 minuten achter passeerden de eerste twee vrouwen, ook Afrikanen. En zo ging dat door tot de bezemwagen om 13.30 uur passeerde met vlak daarvoor de laatste loper waar de meeste energie al uit was gezien het tempo. Dat was niet zo gek gezien de hoge temperatuur en vochtigheidsgehalte.
Sommigen waren dan ook van mening dat het gekkenwerk was terwijl anderen het een knappe prestatie vonden. Uiteindelijk kiest men er vrijwillig voor en is het een fantastische uitdaging.

Het podium
Eliud Weru werd de winnaar van de Leiden Marathon. De Keniaan finishte in een tijd van 02 uur 15 minuten en 30 seconden. Tweede op 23 seconde werd Danel Aschenik Derese (Ethiopiƫ). De derde plaats was voor Eliud Kiprop Tarus (Kenia).
Bij de vrouwen won Tsgereda Girma Ayele uit Ethiopiƫ in 02:45:54. Edinah Jerotich Kwambai (Kenia) en Jemila Shure Wortesa (Ethiopiƫ) werden tweede en derde.

Auteur: Job