IJsclub en gemeente huldigen Gouden Esmee Visser

Kaag en Braassem – Voor Esmee Visser was er vrijdag 16 maart opnieuw een huldiging na de olympische spelen in Zuid Korea waar ze tot ieders verbazing het goud op de 5 km won. Nu niet in haar woonplaats Beinsdorp, maar Leimuiden bij haar schaatsclub Nut en Vermaak waar ze lid is. Zij trad daarmee in de voetsporen van haar voorbeeld Bob de Jong die vrijdag bij haar huldiging, in het naar hem vernoemde clubhuis, aanwezig was.

De spanning steeg gistermiddag snel bij de schaatsjeugd van Nut en Vermaak toen bekend werd dat Esmee arriveerde in haar Limousine. Want ja, een wereldkampioen laat zich rijden in een limousine met chauffeur. Uitgestapt viel haar een geweldig applaus ten deel en betrad Esmee door een erehaag het Bob de Jong clubgebouw waar ze plaats nam op het podium omringd door de jeugdige schaatstalenten die haar vragen mochten stellen. Ja, en inderdaad was ze naar de kapper geweest zoals was te zien.

Jeroen Straathof, ambassadeur van de 333m baan in Leiden, maakte ook Esmee ambassadeur want uiteindelijk heeft ook zij, net als vele andere toppers, het schaatsen daar geleerd. Zij kreeg de 333m pet en mag zich nu ook er voor sterk maken dat de zo gewenste 333 m baan er komt. Nadat alle kinderen voorzien waren van een handtekening en of op de foto waren gegaan met de altijd lachende Esmee kwamen de meer officiële momenten. Namens de gemeente was sportwethouder Henk Hoek aanwezig die, zoals hij zie, zijn assistent van vandaag had meegenomen in de vorm van burgemeester Marina van der Velde, waarmee hij de lachers op zijn hand had. Hoek prees de inzet en voorbeeldfunctie van Esmee dat zij het bewegen door jongeren zo voortvarend op de kaart had gezet. Esmee: ‘ik was me niet bewust dat ik op deze jonge leeftijd (22) al een voorbeeld kan zijn voor anderen.’ Van de burgemeester ontving ze een mand met regioproducten, een kookboek en een cadeaubon. Van de hoofdsponsor van de ijsclub Dick Bloksma keukens een avond kokkerellen voor 14 personen en van haar sponsorvrienden een fietskoffer voor in het vliegtuig. Een waardig feest voor de olympisch kampioene  5 km. Esmee: ‘ik kan het nog niet normaal vinden door iedereen herkend te worden.’ Daar moet ze nog aan wennen, maar iedereen hoopt dat het dit jaar niet het laatste feest is van dit super talent.

Auteur: Job Grovenstein