Het vaarseizoen is weer begonnen, de politie is attent

Roelofarendsveen – Met de eerste lentedagen zijn ook de eerste klachten over snelvaren in de Veense Polder al weer binnen. Vooral de jeugd trekt zich niet zo veel aan van de regels op het water. Aanwonenden klagen over “schade aan de oevers”, “geluidsoverlast” en gevaarlijke situaties op zwemplaatsen. Nu is het nog te koud, maar straks, als het water warm genoeg is om te zwemmen, is het wachten op ongelukken.

Met de ontwikkeling van “De Oevers” neemt de drukte op het water in de Veense Polder alleen maar toe.

Omdat de politieboten van het politieteam Kaag en Braassem te hoog zijn voor de Veense Polder was van toezicht geen sprake. Daar komt verandering in. De gemeente Kaag en Braassem heeft een kleine motorboot aangeschaft die gebruikt kan worden door de politie en de gemeentelijke handhavers.

Wist u dat een rubberbootje met een 4 pk buitenboordmotor en een jeugdige schipper in de meeste gevallen sneller kan varen dan 20 kilometer per uur? En dat de schipper, wanneer jonger dan 18 jaar, een boete opgelegd kan krijgen van € 210,- ?

politieboot

Snelle motorboten zijn alle boten die sneller “kunnen” varen dan 20 kilometer per uur. Dat geldt ook voor waterscooters, jetski’s en rubberbootjes, zodra de combinatie boot en motor sneller kan varen dan 20 kilometer per uur.

Wist u dat een snelle motorboot (dus ook een snel rubberbootje) reddingvesten aan boord moet hebben (boete €45,- ). Dat men een dodemansknop aan boord dient te hebben (boete €230,-) en als men de dodemansknop niet gebruikt nog eens een boete van €230,- opgelegd kan krijgen. Dat de boot geregistreerd dient te zijn bij het RDW (boete €130,-) en voorzien moet zijn van een registratieteken (boete €130,-). Tevens dient men het registratiebewijs aan boord te hebben (boete €90,-), alsmede een deugdelijke brandblusser (boete €140,-).

Naast dit alles dient de schipper (18+) in het bezit te zijn van een geldig vaarbewijs (boete €550,-).

Je moet minimaal 12 jaar zijn voor het besturen van een open motorboot. Aan een zeil- of roeibootje is geen minimale leeftijd verbonden. Je boot mag als je onder de 16 jaar bent, niet sneller varen dan 13 kilometer per uur. Dit betekent in de praktijk maximaal 2,5 pk. En de boot mag niet langer zijn dan 7 meter.

PS: Onverzekerd rond varen kan grote financiële gevolgen hebben. Wanneer u aansprakelijk bent voor schade die u of uw kinderen bij anderen veroorzaakt, draait u op voor zowel materiële schade als letselschade. De kosten zijn vaak hoog.

Voorkom dat aanwonenden en andere watergebruikers hinder ondervinden. In de Veense Polder mag men simpelweg niet sneller varen dan 5 km/u.

http://varendoejesamen.nl/…/media/downloads/snelle-vaart.pdf