Het huis verwarmen met water uit de Braassemermeer

Rijnsaterwoude – In 2021 moet de gemeente voor alle dorpen een plan hebben om die van het gas af te krijgen. Daarom gaat de gemeente in 2018 starten met een warmtevisie. Mede daarom was een deel van het college dinsdagavond aanwezig in een vol Schoolhuis om te horen op welke wijze de Braassemermeer daarin bijdrage kan leveren.

Braassemermeer met warmte potentie

Het is nog lang niet overal bekend maar wel eerder toegepast, oppervlaktewater gebruiken om je huis of kantoor te verwarmen. En wanneer je dan naast je dorp een groot meer hebt liggen is het de moeite waard onderzoek te doen naar de mogelijkheden. Philine Krosse, mede organisator, bewoonster van Rijnsaterwoude en bekend met duurzame projecten, ziet potentie. Ook Marco van Schaik (Unie van waterschappen en STOWA) vertelde de aanwezigen dat de Braassemermeer veel warmte potentie heeft. Er kunnen meer dan 50.000 woningen mee verwarmd worden en dat is flink meer dan de 12.000 woningen die de gemeente telt.

Peter Aarden bewoner van Roelofarendsveen kreeg de gelegenheid om zijn ervaring te vertellen over het gebruik van water gezien de ligging van zijn woning direct aan Braassemermeer. Vanwege het vervangen van zijn cv ketel heeft hij besloten die niet te vervangen maar een warmtepomp aan te schaffen die gebruik maakt van het water uit de Braassemermeer. Met financiële ondersteuning van de gemeente is de warmtepomp oktober vorig jaar in bedrijf gesteld en werkt naar tevredenheid. De periode is nog tekort voor een goede conclusie maar de toekomst ziet er hoopvol uit al is er op dit moment nog weinig te zeggen over het onderhoud van het geheel. Van Aarden: ‘de warmtepomp kan prima je huis verwarmen maar daarvoor moet je eerst zorgen dat je huis goed geïsoleerd is. Daarnaast moet je een laag temperatuur verwarming (ltv) hebben met vloerverwarming of radiatoren. Dat was aanwezig maar we hebben wel 15.000 euro geïnvesteerd in zonnepanelen en de warmtepomp. De zonnepanelen zijn niet alleen voor het ‘normale’ verbruik in huis maar vooral ook voor het energieverbruik  van de warmtepomp en hoe lager de watertemperatuur van de Braassemermeer (‘s winter tot minimaal 3 graden) hoe meer energie wordt verbruikt door de warmtepomp. Al met al is de energierekening van 250 naar 50 euro per maand gegaan.

Van Schaik legt uit dat je met de aanleg van een ondergronds warmtenet heel veel woningen kunt voorzien van aardwarmte. Dat is behoorlijk ingrijpend en verstandig om het te combineren met renovatie van een weg. Omdat de Herenweg in Rijnsaterwoude nog aangepakt moet worden is dit het moment het aan te pakken.

Verantwoordelijk wethouder  Yvonne Peters is terughoudend. Peters: ‘er moet eerst een visie worden opgesteld en het lijkt me niet verstandig achter de eerste de beste ontwikkeling aan te hollen, het gaat om supergrote investeringen.’

De aanwezige bewoners van Rijnsaterwoude waren na afloop enthousiast. Zij willen graag dat er een ‘pilotproject’ komt, maar zo’n project kan in principe ook in de andere dorpen van de gemeente.