Het Alzheimercafé gaat weer open!

Het Alzheimercafé gaat op donderdagavond 8 september weer open!  Het thema van deze avond zal zijn: Wat kan de huisarts betekenen bij een vermoeden van dementie en wat is dementie?

alzheimer Leiden

Het vaststellen of iemand dementie heeft is niet eenvoudig. De huisarts kan dit na zorgvuldig onderzoek vaststellen, of doorsturen naar een specialist. De specialist kan de ziekte die de dementie veroorzaakt vaststellen.

De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per ziekte. Meestal kaart de partner of familielid het zogenaamde ‘niet pluis gevoel’ aan. Aanleiding zijn vaak subtiele maar terugkerende geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in karakter.

Als je gezondheid hapert ga je naar de huisarts. Ook als je geheugen hapert. Maar dan?

Een vroegtijdige diagnose is belangrijk. De verschijnselen die horen bij dementie worden vaak duidelijker naarmate de tijd verstrijkt. Wanneer u vermoedt dat er bij u of bij een ander iets aan de hand is, is het van belang daarmee naar de huisarts te gaan.

Hoe eerder de diagnose dementie gesteld wordt, des te beter een eventuele behandeling helpt om de ziekte te stabiliseren, vertragen of te verzachten. Ook kan de diagnose duidelijkheid en rust geven na een lange periode van onzekerheid. Als iemand tijdig weet dat hij aan dementie lijdt, kan hij zelfstandig zaken regelen voor de toekomst. Iets wat later niet meer mogelijk zal zijn. Goede ondersteuning en zorg zijn belangrijk, voor zowel mensen met dementie als voor hun naasten.

Wat doet de huisarts, welk onderzoek? Hoe verloopt de begeleiding door de huisarts of de praktijkondersteuner? Wanneer wordt iemand doorverwezen naar een specialist?

In het Alzheimercafé van donderdag 8 september is de gastspreekster huisarts Caroline Groffen.

U bent van harte welkom in het Bonaventuracollege, Boerhaavelaan 44, 2334ER te Leiden. De zaal is open om 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur.

De muziek wordt die avond verzorgd door The Netz.

Verdere informatie is te vinden op de website van het Alzheimer Café Leiden en via 0610417279