H.K.H. Prinses Beatrix stelt Googermolen opnieuw in gebruik

Oude Wetering – Met het lichten van de vang heeft H.K.H. Prinses Beatrix de gerestaureerde Googermolen opnieuw in gebruik gesteld. Een feestelijk moment was het voor de Rijnlandse Molen stichting, de De Hollandse Molen en het Erfgoedhuis van Zuid-Holland. Het shantykoor De Marconisten uit Leimuiden ondersteunden dat. Een sieraad voor hen en de gemeente Kaag en Braassem. De molen kan nu weer water malen met de 14 m lange vijzel vanuit de Googerpolder naar de Ringvaart van de Haarlemmermeer. De molen is gebouwd 1717 en na een brand in 1839 herbouwd.

googermolen opening (11) (Small)

H.K.H. Prinses Beatrix licht, samen met molenaar Jos van der Donk, de vang

Molenaar Jos van der Donk: ‘het is een krachtige molen.’ Hij staat op een prachtige plek aan de ringvaart van de Haarlemmermeer. Aan de zuidelijke kant is hij een beetje weggestopt aan het einde van een bedrijventerrein met veel glastuinbouw. Jos van der Donk is de elfde molenaar in de 300 jarige geschiedenis. De molen heeft een rijke historie, Wim Bos, voorzitter van de Rijnlandse Molenstichting, vertelde in zijn bijdrage dat aan het einde van de oorlog, nadat de Duitsers de polder onder water hadden gezet, de molen de polder nog heeft drooggemalen omdat het dieselgemaal van het Rijk het liet afweten.

Vice voorzitter Arie Meerburg memoreerde dat het belangrijk is dat de kinderen te betrekken bij ons erfgoed. Hij overhandigde aan kinderen van groep 8 van basisschool De Roelevaer een lesbrief over de Googermolen met een bezoek aan de molen. Want: de kinderen hebben de toekomst en het is belangrijk dat de molens behouden blijven. Vooral subsidies en andere bijdragen is van belang want de rekening van 65.000 euro moet wel betaald worden aan molenbouwer Verbij.

Auteur: Job Grovenstein