Geen podium voor Nederlandse 500 m toppers

Pyeongchang/Hoogmade – De Nederlandse schaatsers hebben maandag 19 februari geen podiumplaats op de olympische 500 meter bij Olympische Spelen  gegrepen. De Noor Havard Lorentzen pakte goud.Lorentzen klokte 34,41 en was daarmee één honderdste sneller dan de Zuid-Koreaan Min-Kyu Cha (zilver). De Chinees Tingyu Gao (34,65) die met brons het podium compleet maakte.

De Nederlanders konden hun favorieten rol niet waar maken. Ronald Mulder (34,83) werd zevende. Kai Verbij (34,90) negende en Jan Smeekens (34,93), die vier jaar geleden nog in Sochi zilver pakte, eindigde nu als tiende.

In de volle Schuur met 100 kinderen van de basisschool in Hoogmade, waar Kai Verbij geboren en getogen is,  heerste een opgewonden en spannende stemming.  Wanneer Kai op het grote videoscherm verscheen gingen de kinderen uit hun dak. Ook tijdens de race schreeuwden ze hun kelen schors, het mocht helaas niet lukken. De teleurstelling was niet echt groot want vrijdag is er een herkansing voor Kai op de 1.000 m en dat is toch echt een betere kans. Vanavond om 18.00 en 22.30 uur is bij Hart van Nederland (SBS6) de opnames te zien.

Kai na afloop tegen de NOS: ‘mijn opening was goed maar het rondje, waar ik het van moet hebben, niet goed. De knop moet om, op naar de 1.000 m. Daar een goede race neer zetten, ik ga m’n best doen. De blessure heb ik geen last gehad, wel veel spanning, ben blij met m’n opening.’

Auteur: Job Grovenstein