Gebruikers Alkeburcht in actie tegen snelle sluiting

Kaag en Braassem – De Alkeburcht is 50 jaar en vanaf 1986 is er niet of nauwelijks geïnvesteerd in het onderhoud van het Dorpshuis dat per 1 juli moet sluiten. Dat wil er bij de gebruikers niet in en dus was er gisteravond een massaal georganiseerde protest bijeenkomst voor en in het gemeentehuis om daar kracht bij te zetten. De politiek moest op andere gedachten gebracht worden. Dat is voorlopig nog niet gelukt. In de oordeelsvormende bijeenkomst worden normaal gesproken geen besluiten genomen maar in dit geval werd besloten dat er 24 mei verder gepraat wordt met ondersteuning van het koor  Vox Laeta en Pop- en Musicalkoor Scala een bewerking zongen van “Mag ik dan bij jou” van Claudia de Breij en Pieter Jan de Rijk, namens de gebruikers, opriep tot overleg en uitstel.

P1050728 (Small)     P1050729 (Small) (Small)

de protestgroep voor het gemeentehuis

In het bijzijn van de tv-ploegen van SBS6 en TV-West werd in de raadzaal door de politiek gediscussieerd over de vraag: hoe nu verder. Inspreker De Rijk had namens de gebruikers kenbaar gemaakt dat het nu niet een probleem mag worden waarbij politici persoonlijk worden aangevallen.  Het ging ook niet alleen over het behoud van het gebouw maar met name over de gemeenschapszin. Geef ons de tijd dat er naar een acceptabele oplossing wordt gezocht, was de oproep.

Voor de gemeente is het pand te duur voor onderhoud. men wil het voor het nieuwe culturele seizoen sluiten mede ook omdat het niet meer voldoet en er lekkage is. De bedoeling is dat de gebruikers, samen met De Driemaster, zoeken naar alternatieve locaties en dat is lastig. Voor de politieke partijen een dilemma want bij het vaststellen van de maatschappelijke agenda hadden ze besloten niet meer in gebouwen te investeren maar in activiteiten, maar activiteiten kun je niet uitoefenen wanneer er geen gebouw is. En is het ook niet zo dat in de andere dorpen de Dorpshuizen volledig gerund worden door vrijwilligers? Je kunt je ook afvragen of er niet teveel een beroep wordt gedaan op vrijwilligers, op een gegeven moment is de rek er uit.

De politiek is verdeeld en staat voor een lastig besluit wat op 24 mei een vervolg krijgt in een meningsvormende politieke avond waarna er op 29 mei in de raad een besluit genomen kan worden. Nu kwam verantwoordelijk wethouder Henk Hoek niet aan het woord maar dan krijgt hij alle gelegenheid uit te leggen waarom De Alkeburcht per 1 juli moet sluiten en uitstel niet gewenst is ondanks de ruim 1400 handtekeningen van de petitie tegen sluiting.

Auteur: job Grovenstein